Bistriţa: Copiii Palatului au pictat pentru Pace

La Galeria Concentric din Bistrița, elevi de la cercul de pictură de la Palatul Copiilor Bistrița au fost bucuroși deoarece picturile lor au fost expuse. Tema „pace” a fost abordată în tot feluri de moduri, unii au surprins porumbei, alții portrete, peisaje, chiar și urme de bocanci.
Moderatoarea evenimentului, profesoara copiilor artiști și doamna director de la Palatul Copiilor Bistrița, Diana Cristina Morar, a împărtășit publicului numeros ideea care a stat la baza proiectului, secvențe din atelierul de lucru. A adus calde mulțumiri susținătorului financiar al acestei expoziții, domnul Lucian Rob, care și-a arătat disponibilitatea de a miza pe amprentele copilăriei.
Istoricul de artă Vasile Duda a remarcat acuratețea imaginilor, expresivitatea, accentuând că, în aceste lucrări, și „culorile reci sunt calde”. Înainte să putem admira fiecare poveste pictată de micii pictori, a spus cuvinte bune și pictorul Marce Lupșe, care l-a amintit pe artistul Dorel Zaica și jocul întrebărilor lui adresate copiilor mici, artist care, înainte de orele de desen, îi întreba pe copii ce este un anumit lucru. Am remarcat și eu câteva întrebări și răspunsuri: „Ce este ceața? Un întuneric luminos.”; „Ce este sângele? Apa ca focul”. Și o întrebare pe stil artistic: „Ce este talentul? A fi deștept la desen.”, care s-a potrivit perfect cu contextul.
Apoi, reprezentanta cercului de pictură Sarah Rus ne-a spus că este încântată că străduința lor a dat roade și ne-a dezvăluit fericirea pe care o are pentru că i s-a îndeplinit visul. După vorbele calde primite, profesoara copiilor le-a dăruit, ca premiu, o ciocolată pentru portrete dulci și cartea „Micul prinț”.
Copiii au fost recunoscători că li s-a oferit șansa ca visul lor să înflorească și picturile lor să ajungă ca o floare frumoasă și îmbietoare. M-am uitat la lucrările copiilor și am fost plăcut surprinsă de tot ce am văzut. O pictură mi s-a părut provocatoare, alta îmi semăna a neliniște..., sau porumbei la taclale și multe altele.
Bianca Bogolin, una dintre pictorițe, mi-a lăsat o impresie: ,,Mi-a plăcut pentru că mi-a expus desenul și mi-a dat un sentiment de fericire”. Și o colegă mai mică de la creație literară, Irina Deac, mi-a împărtășit că: „Vernisajul a fost minunat! Am văzut multe picturi făcute de niște copii foarte talentați. Nu au existat decât picturi frumoase, fiecare în felul lor”.
Încheiem cu un citat din Picasso: ,,Mi-a luat 3 ani să pictez ca Rafael, dar o viață întreagă să pictez ca un copil ”, fragment care apare ca și mesaj în toate cărțile oferite expozanților. A fost o expoziție expresivă și nemaipomenită, iar mesajul colorat al copiilor sperăm să alunge războiul.

Ana Ciobanu, clasa a VII-a
Jurnalism, Palatul Copiilor Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5