Bistriţa-Năsăud se pregăteşte de alegeri prezidenţiale

În 2 noiembrie, bistriţenii sunt chemaţi la urne pentru a-şi desemna viitorul preşedinte al României. În câteva zile, va începe oficial şi campania electorală, iar cei 14 candidaţi vor încerca să convingă electoratul că merită această funcţie în stat. Între timp, autorităţile judeţene se pregătesc pentru scrutinul electoral.
În această perioadă, prefectul Ioan Ţintean a emis patru ordine ale prefectului, privind constituirea Comisiei Tehnice Judeţene Bistriţa-Năsăud şi a Grupului tehnic de lucru pentru pregătirea şi organizarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2014. Tot prin ordin al prefectului a fost stabilit sediul Biroului Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud, dar şi dimensiunea ştampilelor care se folosesc la alegerile pentru Preşedintele României.

***
La nivelul judeţului nostru, alegătorii îşi vor exercita dreptul la vot în 313 secţii de votare, dintre care 83 secţii în mediul urban - municipiul Bistriţa şi oraşele Năsăud, Beclean şi Sângeorz-Băi – şi 220 secţii în mediul rural.
***
Încă din 12 septembrie, prin tragere la sorţi, au fost desemnaţi judecătorii care intră în componenţa Biroului Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud, şi anume Ioan Părăuan - preşedinte, Gabriela Cristina Frenţiu – locţiitor şi Diana Emiliana Linul – membru. Prin Hotărârea nr. 17/10.09.2014, Autoritatea Electorală Permanentă şi-a desemnat reprezentantul în Biroul Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud, în persoana Valericăi Partene.
“Biroul Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud are sediul în municipiul Bistriţa, Piaţa Petru Rareş, nr.1, în Palatul Administrativ al Instituţiei Prefectului – judeţul Bistriţa-Năsăud, camera 6, parter. Programul de lucru al biroului este, zilnic, între orele 1000 - 1600, cu excepţia zilelor în care se împlinesc termene privind activităţi care ţin de competenţa biroului, când programul de lucru cu publicul se încheie la ora 2400. Oficiului Județean de Telecomunicații Speciale Bistrița-Năsăud a asigurat instalarea liniilor de comunicații necesare desfășurării activității membrilor Biroului Electoral Județean.
Pentru Biroul Electoral Județean Bistrița-Năsăud au fost asigurate, de către Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, amenajarea și dotarea spațiului cu calculator, au fost instalate programele utilitare, s-au asigurat reţelele de telecomunicaţii şi paza”, se arată în comunicarul remis de Instituţia Prefectului.

837 persoane dornice să fie preşedinte/locţiitor în birourile secţiilor de votare
Birourile electorale ale secţiilor de votare se vor constitui dintr-un preşedinte, un locţiitor şi membri. Preşedintele Tribunalului Bistriţa-Năsăud desemnează prin tragere la sorţi, preşedintele şi locţiitorul, dintre persoanele înscrise în listele întocmite de prefect.
“Pentru întocmirea listelor privind persoanele care vor fi desemnate preşedinţi şi locţiitori la secţiile de votare este necesar un număr de 688 persoane din care vor fi trase la sorţi pe funcţii, respectiv preşedinte şi locţiitor, pentru birourile electorale ale secţiilor de votare un număr de 626 persoane, iar restul vor rămâne rezervă.
În listele dechise la Instituţia Prefectului, până la finalizarea perioadei de înscriere, respectiv 26 septembrie, au depus cereri 837 persoane”, se arată în comunicatul Prefecturii.
***
Organizarea alegerilor în judeţul nostru costă aproximativ 2 milioane lei
Ministerul Afacerilor Interne a repartizat Instituţiei Prefectului Bistriţa –Năsăud, pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, suma de 2.077.000 lei. Cea mai mare sumă, respectiv 1,6 milioane lei, este alocată pentru cheltuieli de personal, 467.000 lei lei reprezintă cheltuieli cu “Bunuri şi servicii”, iar 10.000 lei sunt direcţionaţi pentru “Active fixe nefinanciare”.
Din buget se vor efectua plăţi pentru indemnizaţiile membrilor Biroului Electoral Judeţean, membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, personalul tehnic auxiliar şi statisticieni.

Comentarii

30/09/14 11:22
Un cititor ...

Ar trebui ca pentru functiile pde demnitate publica, ( oricare ar fi ea... ) sa isi poata depune candidaturile nu 10-15... ci 50 ... 100 de candidati... adica un numar nelimitat si fara a se tine cont de un anume numar de semnaturi de sustinere, care oricum nu sunt verificate de nimeni... sau din anumite partide politice etc. etc.
Sa fie stabilite prin lege... anumite criterii ( de varsta, instructie scolara, experienta, stare psiho-medicala, aspect fizic, stare socio-profesionala... etc. etc. ) , candidatii sa fie supusi dezbaterii publice si controlului organelor judiciare la nivel judetean ( sau national ) si in baza unui curriculum... pus pe panourile de afisaj, cetatenii sa poata vedea si alege prin votul dat... persoana pe care li se pare lor cel mai potrivita pentru functia la care se candideaza. Asta vad eu adevarata democratie, nu doar cei facand parte din anumite partide politice sustinuti si lansati doar de acestia si chipurile isi mai dau si "demisia" din aceste partide, dupa castigarea alegerilor, de parca acestia, dintr-odata... n-ar mai "iubi pe ma-sa"... care i-au creat si i-au sustinut...
Vai... cata ipocrizie, cata falsitate si cata batjocura la adresa noastra a tuturor ... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5