Bistriţa, oraşul Imnului Naţional! Vino la sărbătoare, vineri, în Piaţa Centrală!

Instituţia Prefectului – judeţul Bistriţa-Năsăud, împreună cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Municipiului Bistriţa şi Garnizoana Bistriţa, organizează, vineri 29.07.2016, manifestări  dedicate ZILEI IMNULUI NAŢIONAL” .

  Începând cu ora 9, în Piaţa Centrală, va avea loc ceremonia publică:

-      onorul militar,

-      binecuvântare şi rugăciune pentru poporul român

-      alocuţiuni 

-      intonarea Imnului  Naţional al României,

-  defilarea gărzii de onoare

 

***

Versurile imnului naţional îi aparţin lui Andrei Mureşanu (16 noiembrie 1816 Bistriţa – 24 octombrie 1863 Braşov), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.

Pe 29 iulie 1848, „Desteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Începând din 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei, cum ar fi Războiului de independenţă (1877 - 1878), primul şi al doilea război mondial. Mai ales în timpul crizei după lovitura de stat din 23 august 1944, când România s-a detaşat de alianţa cu Germania lui Hitler, alăturându-se Aliaţilor, acest imn a fost cântat în mod spontan de toţi şi emis pe toate staţiile radio.

Imediat după instaurarea deplinei dictaturi comuniste la 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a fost forţat să abdice, „Deşteaptă-te, române!”, ca şi alte marşuri şi cântece patriotice, a fost interzis, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu ani grei de închisoare. Din anii 1970, melodia a putut fi din nou cântată dar fără versurile originale.

În ziua revoltei de la Braşov, 15 noiembrie 1987, muncitorii de la uzinele de Autocamioane au început să cânte această melodie, mulţi dintre ei nemaiştiind versurile. Cu toate acestea melodia a continuat fără întrerupere.

Pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, imnul s-a înălţat pe străzi, însoţind uriaşele mase de oameni, risipind frica de moarte şi unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn naţional a venit de la sine, impunându-se generalizat, fără şovăială, sub formidabila presiune a manifestanţilor.

Prima înregistrare a melodiei s-a făcut pe disc, în 1900, în S.U.A., în interpretarea solistului Alexandru Pascu. Abia în 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din Bucureşti reunită cu fanfara Regimentului Ştefan cel Mare din Iaşi au realizat cea dintâi înregistrare instrumentală. În acelaşi an, corul „Ion Vidu” din Lugoj a înregistrat pentru prima dată pe disc varianta corală.

***

De-a lungul vremii, România a avut ca imnuri naţionale şi următoarele cântece: „Trăiască Regele” de Vasile Alecsandri, cântat între anii 1866-1948; „Zdrobite cătuşe”, în perioada 1948-1953, pe versuri de Aurel Baranga şi muzica de Matei Socor; „Te slăvim, Românie” ce caracteriza prietenia dintre Uniunea Sovietică şi statul român, fiind imn naţional între anii 1953-1977; „Trei culori”, în perioada 1977-1989, pe muzică de Ciprian Porumbescu.

Comentarii

28/07/16 09:20
Vizitator

In primul rand, nu Bistrita este orasul imnului national ci Brasovul. Aici poetul Andrei Muresanu a compus versurile poeziei “Un rasunet” cunoscuta mai mult sub numele “Desteapta-te romane” care a devenit in prezent imnul national. In al doilea rand, nici muzica nu apartine lui Anton Pan, fiind un cantec religios,o priceasna, intitulata „Din sanul maicii mele”. Se considera ca autorul melodiei ar fi George Ucenescu, un cantaret de la biserica Sf. Nicolae din Schei, ar fi fost cel care ar fi intonat-o la cererea poetului care cauta o melodie pentru versurile sale. Este cel putin deplasat sa consideri Bistrita ca fiind orasul imnului national, avand in vedere ca pentru prima data cantecul “Desteapta-te romane” a fost intonat in Scheii Brasovului. De altfel, despre Andrei Muresanu se spune ca a fost poetul care a scris multe versuri, dar o singura poezie “Desteapta-te romane”.
Vezi: http://www.rasunetul.ro/andrei-muresanu-poetul-cu-suflet-de-foc

28/07/16 11:47
Cititor

Sunt bun patriot, respect Imnul, Stema si tot ceea ce este oficial pentru Statul Roman... dar melodia imnului nostru national, este greoaie ( greu de cantat ) , verusirile imnului actual ( poezia in sine ... ) sunt mult prea lungi si greu de memorat si pun pariu ca nici 5% dintre romanii de astazi, nu le stiu, sau daca da... atunci acolo cel mult o strofa... doua ...
Consider ca pentru un Imn National , ar trebui conceputa o melodie usor de cantat, cu tonalitate " medie " ( nici prea inalta, nici prea baritonala, adica prea joasa... ) mobilizatoare, sa poata fi cantata usor de oricine, care sa trezeasca un spirit revolutionar, mobilizator , cu fermitate " barbateasca " ... cu versuri simple, scurte si usor de memorat si cantat .
Nu sunt "nostalgic"... dar am gasit intr-o carte scolara veche, imnul "Te slavim Romanie"... din epoca socialista de dupa Razboi... si mi s-a parut frumos, scurt, simplu si usor de memorat si de cantat...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5