Casa Verde Plus. Bistriţenii care vor să-şi izoleze termic locuinţa pot primi până la 40.000 lei

Ghidul de finanţare a Programului privind efectuarea de lucrări destinate eficienţei energetice, beneficiari persoane fizice, care reglementează participarea în programul denumit „Casa Verde Plus”, aprobat prin Ordinul MMAP 2425/2016, a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 34 din 12 ianuarie 2017.

Scopul programului reprezintă îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea consumului de energie utilizată în clădiri, eficientizare energetică prin stimularea utilizării materialelor de izolaţie de origine organic-naturală. În înţelesul Ghidului de finanţare, materialele de izolaţie care pot fi utilizate pentru finanţare sunt cânepă, lână, bumbac – denim reciclat, plută, celuloză din materiale reciclate şi alte materiale de origine organic-naturală, agrementate tehnic.

„Banii nerambursabili vor fi acordaţi persoanelor fizice atât pentru casele aflate în faza de construcţie, cât şi pentru cele deja existente. Concret, persoanele fizice vor putea cere o sumă de până la 40.000 lei (nu mai mult de 120 lei/mp izolat şi finisat), care va fi acordată sub forma unei prime de eficienţă energetică. Fiecare solicitant va putea să ceară o singură primă de eficienţă energetică, iar eventualele costuri suplimentare ce vor depăşi finanţarea nerambursabilă vor fi suportate de către acesta din surse proprii”, explică directorul executiv Sever Roman de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.

Proiectul de izolare termică a unei locuinţe aflate în construire va fi eligibil dacă este folosit un termosistem din materiale organic-naturale şi finisaje compatibile pentru pereţi/acoperiş, în baza unui proiect realizat de către un arhitect cu drept de semnătură. Regulile vor fi valabile şi pentru locuinţele deja existente, însă în proiectul tehnic va trebui să fie menţionată şi suprafaţa utilă a casei, nefiind eligibile locuinţele individuale cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 mp şi clădirile care au clasa energetică A.

„Cetăţenii care vor dori să se înscrie în Programul Casa Verde Plus vor trebui să întocmească un dosar de finanţare cu documentele stabilite prin Ordinul de ministru menţionat anterior şi publicat pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro. Dosarele de înscriere trebuie depuse într-un singur exemplar, în plic sigilat, fie direct la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, fie prin poştă, cu confirmare de primire, adresa fiind municipiul Bucureşti, Splaiul Independenţei, nr. 294, Corp A, sector 6, cod poştal 060031.  Perioada de depunere a cererilor de finanţare va fi stabilită şi făcută publică pe site-ul www.afm.ro cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de începerea înscrierilor”, precizează directorul executiv Sever Roman.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5