Centenar Vasile Netea

Cărturarul Vasile Netea, al cărui centenar de la naştere se împlineşte în acest an, a fost un militant extrem de activ al culturii, care a desfăşurat o intensă muncă de răspândire a acesteia, atât prin scoaterea la lumină a scrierilor marilor tribuni, dar şi prin scrierile sale şi mai ales prin conferinţele pe care le-a susţinut, cu precădere în Ardeal dar şi în alte părţi din ţară, propovăduind istoria şi cultura neamului românesc.

Deşi s-a născut în judeţul Mureş, la 1 februarie 1912 la Deda, la numai 4 ani Vasile Netea se refugiază la Gledin, judeţul Bistriţa – Năsăud, satul natal al mamei sale Lucreţia, născută în familia Onigaş, când tatăl său merge pe frontul din Galiţia. A copilărit şi a urmat şcoala primară în Gledin şi Deda, după care a continuat studiile la Şcoala Normală din Târgu Mureş, devenind pentru o vreme învăţător, la Teaca, Lunca Bradului şi Reghin. Dorinţa sa puternică de a studia istoria îl înscrie, de timpuriu, în aria cercetării şi publicisticii, devenind colaborator al ziarelor şi revistelor transilvane, remarcat de profesorul I. Lupaş şi apoi de N. Iorga. Urmează cursurile Şcolii Normale Superioare, devenibd licenţiat în istorie cu o teză despre Istoria Memorandului, iar în 1948 devine doctor “magna cum laude” cu teza întitulată “George Bariţiu - Viaţa şi Opera”, sub îndrumarea profesorului C.C. Giurescu. A funcţionat un timp ca profesor în Bucureşti, după care s-a consacrat definitiv istoriei, activând în cadrul Institutului de Istorie „N. Iorga”, până la pensionare.

Debutul literar al lui Vasile Netea a avut loc în ziarul Patria din Cluj şi în publicaţia Drapelul din Lugoj, activitatea sa concretizându-se prin publicarea la Târgu Mureş a revistelor literare Clipa, în anii 1936- 1937 şi Jar şi slovă, în 1937, opera lui Vasile Netea, devenind foarte bogată, cuprinzând peste 40 de volume şi sute de articole şi comunicări, cu caracter istoric şi literar, pentru care Vasile Netea a fost de două ori laureat al Academiei Române.

Persecutat politic şi suferind mai multe detenţiuni, în perioada 1952 - 1963, totalizând şapte ani de închisoare, Vasile Netea şi-a continuat activitatea până în martie 1989, când a trcut la cele veşnice, fiind înmormântat la Deda, comuna sa natală.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5