Centenarul Marii Uniri la Monor

Anul 2018 este unul cu totul special. În acest an, România sărbătorește Centenarul Marii Uniri - 100 de ani de existență. Pe 1 decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a votat unirea provinciilor istorice locuite de români, formând astfel un singur stat, România.
În 2018, toți cei care simt și iubesc românește sărbătoresc efortul și năzuința românilor, de-a lungul timpului, de-a înfăptui Marea Unire. Comemorarea Centenarului nu înseamnă doar motiv de petrecere, ci și de reflecție.
Printr-un moment deosebit s-a sărbătorit Centenarul Unirii și la Școala Gimnazială ”Paul Tanco” din Monor. Astfel, preșcolarii și elevii din ciclurile primar și gimnazial au prezentat un program de cântece și poezii patriotice. Îmbrăcați în costume tradiționale, elevii au arătat că-și iubesc țara și iși respectă înaintașii.
Festivitatea a început prin intonarea Imnului Național al României. Mai apoi, directorul școlii, prof. Doru-Marian Mătieș, a pus la inima publicului câteva cuvinte de o însemnătate deosebită, spunând că ”Națiunea română de oricând și de oriunde, într-un moment în care România nu exista decât în suflet, a făcut ca visul Unirii să devină realitate. Centenarul Marii Uniri este cea mai amplă lecție de istorie predată de profesori, părinți, bunici și de toți cei care fac ca această comunitate din localitatea Monor să fie unică, o lecție de cultură și spiritualitate, responsabilitate și implicare civică, o lecție cu și despre oameni. Simbolul Unirii, pe care îl vedeți realizat de elevi, a devenit liantul care a amprentat scenele de aducere aminte în mentalul colectiv. Prima învățătură este cea a solidarității și a toleranței. Unirea a fost visul tuturor românilor care și-au dorit să trăiască între aceleași granițe, indiferent de etnie sau confesiune.”
Profesorul de istorie, Paul Deac, a subliniat faptul că ”Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru unitate națională și marchează momentul creării României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acțiuni unioniste ale fraților din Basarabia și Bucovina. Așa cum sublinia și istoricul Florin Constantiniu, < … Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit. >”
Printre numărul mare de spectatori prezenți la această serbare s-au aflat personalități importante din conducerea Primăriei și a Consiliului Local, în frunte cu primarul comunei, Ioan Cira, foști profesori ai acestei unități școlare: Teodora și Ionică Pop, Dumitru Mureșan, Marina Băbălău, precum și preoții din parohiile comunei: Iuliu Ceușan și Ioan Titieni.
Așadar, de Centenar, Școala Gimnazială ”Paul Tanco” din Monor s-a aflat la înălțime. Se cuvin a fi adresate mulțumiri tuturor celor care s-au implicat, în special cadrelor didactice care au coordonat buna desfășurare a acestei activități: prof. Crina Năsăudean, prof. înv. Ionela Mătieș, prof. Teodora Băbuțan, ed. Florina Moțoc, prof. înv. Cornelia Omolea.
La mulți ani, România!
Prof. Liviu-Ignat Socaciu,
Școala Gimnazială ”Paul Tanco” Monor

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5