Cine asigură hrana căprioarelor din pădurea Ghinzii?

De ani de zile, acelaşi grup de 7-8 căprioare aleargă prin pădurea Ghinzii, încolţite ba de câini, ba de vânători nemiloşi, ba de cei ce zilnic se află aproape cu treburi gospodăreşti prin acest areal. Copacii ajunşi la o oarecare maturitate trebuie tăiaţi şi valorificaţi, pădurea s-a rărit mult faţă de cum era în urmă cu câţiva ani, iar habitatul acestor vieţuitoare s-a deteriorat de la an la an, astfel că ceea ce ar trebui să ocrotim devine pradă uşoară întâmplării.
Cu câtva timp în urmă s-au amenajat în unele părţi ale pădurii locaţii speciale pentru depozitarea unor cantităţi de nutreţ, aşa încât copitatele să poată suporta mai uşor iarna grea şi să le fie asigurat măcar un minimum de hrană. Dar aceste iesle în aer liber au rămas goale pe tot parcursul lunii decembrie, când stratul de zăpadă a atins dimensiuni considerabile şi, aşa cum am constatat în ziua de 17 ianuarie a.c., continuă să fie goale şi în prezent (adică până la data menţionată). Am văzut căprioarele cum înlăturau cu picioarele zăpada pentru a da de stratul de frunze uscate ascuns dedesubt şi m-am gândit că tare înfometate trebuie să fie în acest anotimp cu multă nea. Pe cine oare ar trebui să atenţionăm spre soluţionarea cazului, acum când drumul de acces este mai uşor de străbătut până la acele iesle improvizate?
În altă ordine de idei, la tot pasul prin pădure te izbeşti de ambalaje din plastic goale aruncate la întâmplare, de pungi şi pachete de ţigări de asemenea goale. Pădurea nu este loc de depozitare a gunoaielor, asta ar trebui să ştie toată lumea. Nu ştiu dacă mai avem în judeţ vreo mişcare ecologistă, dar dacă avem, ea se ocupă oare numai de treburi politice? Mai în glumă, mai în serios, am organizat cu ani în urmă o mişcare pe care noi, cei câţiva iubitori de spaţii verzi am numit-o „Pro natura” şi am adunat câţiva saci de sticle de plastic goale, de pungi şi hârtii, de alte murdării pe care le-am dus apoi la container. Dar parcă e făcătură, gunoaiele s-au înmulţit şi mai tare şi n-am mai răzbit cu adunatul. Ne inundă murdăria şi ne facem că n-o vedem. Ce va fi în viitor când munţii de plastic vor ajunge la geamurile noastre?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5