Cine nu are un Csibi Barna …. să-si cumpere!

N-am mai auzit nimic despre Avram Iancu demult. Un erou roman demn de a fi prezentat copiior ca un exemplu de patriotism, vitejie, inteligență și spirit civic. Uitasem și cântecul de la Cenaclul Flacăra, pe versurile lui Adrian Păunescu, dedicat acestui erou. Nu am auzit elevii de școală generală sau de liceu să aibă conversații despre acest subiect. Oare se mai studiază la școală?

Când iată că cineva nu l-a uitat pe Avram Iancu! Personajul deja celebru, Csibi Barna, ne-a obligat pe toți să ne amintim, să aflăm (dacă n-am știut niciodată) și să fim mândri că suntem urmașii lui AVRAM IANCU.

Nu știu ce profil psihologic are stimabilul cetățean roman și funcționar public, Csibi Barna, deși gestul de a spânzura momâi în piața publică este destul de caracterizant. Nu știu de unde atâta ură și mă întreb ce fel de istorie se predă la Miercurea Ciuc. În jumătatea de pagină dedicată de manualele de istorie revoluției pașoptiste din Transilvania nu se prezintă idealurile comune ale românilor și maghiarilor? Oare cele două mișcări populare română și maghiară nu au fost împreună înăbușite de puterile imperialiste? Cu ce i-a greșit Avram Iancu lui Csibi Barna? Luptele din Munții Apuseni dintre români și maghiari au avut ca izvor divergențele cu privire la statutul Transilvaniei: în timp ce maghiarii doreau unirea cu Ungaria și dobândirea independenței de către această țară, moții doreau o constituție distinctă și un statut autonom. Deci păcatul lui Avram Iancu este că nu a fost de acord cu alipirea Transilvaniei la Ungaria.

Un ”păcat” pe care îl săvârșesc multe milioane de români și astăzi. Îi paște și pe ei spânzurătoarea? Dar să nu aplicăm logica unui demers totalmente lipsit de logică.

Partea bună a întâmplării este că ne-am amintit de eroul național pe care, nerecunoscători, îl uitasem. Cetățeanul român Csibi Barna ne-a obligat să ne întoarcem la istoria noastră românească, să ne mai învățăm copiii despre eroii naționali. Si eu personal am motive să îi mulțumesc concetățeanului de la Miercurea Ciuc: mi-am amintit cântecul!

Trăiască duhul lui Iancu!

Trăiască moțul între moți!

Câmpia Libertății Spune

Că Avram Iancu suntem toți!

P.S. Am convenit că gestul lui Csibi Barna este unul total deplasat care spune multe lucruri despre personalitatea acestui personaj. Însă ce putem spune oare despre acele autorități publice locale care au autorizat desfășurarea unei asemenea acțiuni. Pretextele de genul ^nu știam că așa se va întâmpla sau știam că acțiunea avea un cu totul alt obiectiv^ nu au susținere în condițiile în care un edil este obligat atât să știe pentru ce eliberează o autorizație, cât mai ales să oprească de îndată acțiunea dacă lucrurile nu se desfpășoară în conformitate cu varianta oficală de acțiune. După cum am putut observa, evenimentul a decurs fără nicio perturbare din partea autorităților locale sau a organelor de poliție din Miercurea Ciuc. Ce va trebui oare să se întâmple pentru a conștientiza, odată pentru totdeauna, că fiecare trebuie să fie responsabil de ceea ce face și, poate cel mai important lucru, să-l respecte pe celălalt. Nu pot să închei decât prin a-i aminti domnului primar Raduly Robert din Miercurea Ciuc, faptul că datoruia sa, de edil al localității, este aceea de a reprezenta, deopotrivă, interesele românilor și maghiarilor din localitate, în orice circumstanțe. Ceea ce s-a ântâmplat pe 14 martie 2011 nu poate fi numit spirit de toleranță și spirit civic! O ultimă știre de presă spunea că Csibi Barna a fost mutat în interes de serviciu (culmea, acela de funcționar public) în orașul Abrud, din județul Alba, leagănul nașterii legendei lui Avram Iancu. Poate aceasta este soluția ca românii și maghiarii să conștientizeze că au mult mai multe motive să fie prieteni decât dușmani.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5