La Extensia Universitară Bistriţa

Conferinţa „Ultimii dinozauri din Transilvania”

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, secţia de Ştiinţele Naturii, UBB Cluj-Napoca au organizat, în data de 29.05.2013, la Extensia Universitară Bistriţa a Universităţii Babeş-Bolyai, în sala Aula Magna, începând cu ora 12.00, o pertinentă, documentată, explicită conferinţă având titlul „Ultimii dinozauri din Transilvania”, care a fost susţinută de către reputatul şi apreciatul prof. univ. dr. Vlad Codrea, de la UBB Cluj-Napoca, un expert desăvârşit în domeniul dinozaurilor.
După prezentarea prestigiosului invitat şi salutul de „Bun venit” adresat de către gazde, a urmat prezentarea, însoţită de proiecţie cu ilustraţii, a evoluţiei şi existenţei „dinozauri pitici” din Transilvania ale căror fosile au fost descoperite în situri paleontologice aparţinând „Insulei Haţeg”, care au trăit în Cretacicul terminal, în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani când a existat un puternic şi dezastruos impact între Terra şi un asteroid care a dus la dispariţia dinozaurilor.
Baronul Francisc Napcsa a fost unul dintre „pionierii” în domeniul dinozaurilor.
De remarcat faptul că „insula” era mult mai extinsă, geologii descoperind urme de dinozauri şi în zonele Rusca Montană, Alba Iulia Sebeş, Iara sau Jibou – Someş Odorhei.
„Dintre animalele care populau insula, dinozaurii deţineau supremaţia. Ca şi în faunele actuale, erau prezente specii ierbivore precum ornithopozii Zalmoxes (numele de sorginte dacică arată că a fost descris din Transilvania, un dinozaur din grupul iguanodonilor), Telmatosaurus (din grupul dinozaurilor cu „cioc de raţă”), sauropozii Magyarosaurus sau recent descrisul Paludititan. Nici carnivorii nu erau absenţi, fiind de amintit aici Elopteryx, sau recent descrisul Balaur”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5