Congresul PNL: istoria se repetă cu mai multă eleganţă

Sfârsitul de saptamâna trecut a avut loc la Bucuresti Congresul Partidului National Liberal. Eveniment la care si Partidul Românilor din Spania a fost invitat, chiar mai mult, trebuia sa rostim un mesaj din partea membrilor nostri din diaspora, dar am fost stersi de la cuvânt pe motivul ca din partea celorlalte partide politice din România nu a venit nimeni.

Pe 20 februarie am participat si la Congresul Partidului Social Democrat, PSD ca atare, în conformitatea cu principiul obiectivitatii si al echilibrului vom folosi aceleasi categorii de analiza.

Au fost prezenti 1400 de delegati cu drept de vot din toate judetele si câteva sute de invitati.

La fel ca la PSD, din aceste aproape 2000 de persoane nimeni nu scria, nimeni nu lua notite, dupa cum suntem obisnuiti sa vedem la Congresele Partidelor politice din occident. Prin urmare, interesul liberalilor era pe masura manifestarilor exterioare: se respira un aer de “pace” mai bine zis plictiseala, prielnic somnului, eram de multe ori tentat sa atipesc mai cu seama la interventile domnului Ionescu – Quintus, sau la prelegerea domnului Crin Antonescu. Domnul Radu Stroe îi strângea “cu arcanu” pe liberali care numai dupa mesaje insistente au intrat la sesiunile de discutii. Cei mai agili mentineau mici suete în sala în surdina, sau captati fiind de snitele, frigarui si de tigara se reculegeau pe foaierul Casei Poporului pentru a-si reîmprospata energiile si a “pune tara la cale” uitând de multe ori complet de cei de la prezidiu si de discursurile lor.

Daca la PSD a fost un spectacolul “grotesc” cu “momente de animatie”, la PNL linistea s-a asezat peste turma si nimeni nu avea initiative nastrusnice, care sa strice armonia. Numai Domnul Catarama sâmbata a facut ceva agitatie dar insuficienta pentru a impune ceva, sau a se impune; care va sa zica nu erau conflictele din comitete si comitiurile dintr-o Scrisoare Pierduta.

Discursurile au început printr-un mesaj al Domnului Presedinte Emil Constantinescu în care îsi aducea elogii guvernarii sale. Se pare ca domnia sa a uita ca dupa o guvernare a CDR “asa de buna”, formatiunea respectiva nu a fost capabila sa mai inte în Parlamentul României. Au urmat apoi “invitatii sindicalisti” care-i cereau la putere pe liberali.

Prelegerea neoliberala al domnului Crin Antonescu (de aproape o ora) fost punctul ideologic culminant, dar auditoriul a fost atras de mirajul gastronomic din hol si sala s-a cam usurat de marii gânditori. Discursul domniei sale era o încarnare a ideilor lui Adam Smith, Ricardo si Stuard Mill sub lema: “prin noi însine, acum!” din pacate în afara contextului istoric. Revolutia intelectuala franceza (mai 1968) afirma: “Marx a murit si eu ma gasesc foarte singur!” Întelegându-se prin aceasta ca orice ideologie a murit! Încercarea lui Antonescu de a face un lifting liberalismului nu-si are rostul. “Strategia celor 1000 de zile” cum îsi definea motiunea nu sunt actuale în 2010. Liberalismul si-a aratat saturatia prin criza economica pe care o traim. Cel mult se mai poate vorbi în postmodernitate de idei liberale, dar nu de liberalism. Dupa cum si social democratia (Kelsen, Bobbio si alti social-democrati) a apus în postmodernitate. Ideologia s-a desfacut în initiativa pragmatica a binelui individual, care va ajunge la maturizare în teoria binelui comun limitat. De subliniat în discursul lui Antonescu aducerea în discutie a subsidiaritatii si solidaritatii sociale, pentru o viitoare descentralizare a sistemului.

Apoi a urmat discursul “populist” al domnului Ludovic Orban care se vedea un Mesia al partidului. Discursul lui Petre Roman care în sfârsit a înteles istoria deveniri personale afirmand: “nu relele sunt de vina, ci tu omule!” Si în cele din urma discursul lui Varujan Vosganian, discursul de periat al liberalilor si sindicalistilor.

Concuzia e ca liberalii sunt mai finuti în mainfestari dar la fel de dezinteresati! Nu fac atâta galagie dar sunt cu mintea în alte locuri... Prin urmare istoria se repeta ca la PSD, dar cu mai mare eleganta!

Florin I. Bojor

(Barcelona)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5