Continuitate la clasă? Aproape 500 de profesori s-au transferat în alte şcoli!
În perioada februarie – septembrie 2016, mişcarea personalului didactic în Bistriţa-Năsăud a implicat aproape un sfert din posturile din sistemul de învăţământ. Practic, din cele aproximativ 4000 de posturi/catedre, nu mai puţin de 1313 au fost „vehiculate” în diferite etape de mobilitate – de la pretransfer, transfer, titularizare, reîncadrare pensionari, supliniri etc. E foarte greu astfel să vorbeşti de continuitate la clasă, la foarte multe materii, ca să nu mai spunem de o singură învăţătoare.
„Din acest număr total, 496 sunt titulari care au ales un alt loc de muncă, 649 – sunt suplinitori calificaţi, profesori cu studii necorespunzătoare postului sunt 65, cam 5% sunt cei care din etapele de mobilitate nu au reuşit să ocupe un post corespunzător cu studiile pe care le au, şi 103 pensionari. 8% din posturile scoase de şcoli le-am ocupat cu pensionari. Nu sunt probleme de încadrare, pentru catedrele neocupate s-au găsit soluţii, fie prin plata cu ora, fie prin profesori asociaţi. Per total, spunem că este un bilanţ bun şi şcoala poate să înceapă în cele mai bune condiţii”, a declarat inspectorul şcolar general Camelia Tabără, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit şefului ISJ BN, cele mai multe probleme din punct de vedere al resursei umane sunt în zona de câmpie a judeţului, iar disciplinele deficitare sunt fizica şi chimia, unde nu se prezintă candidaţi, educaţia fizică şi sportul, unde candidaţii nu reuşesc să obţină notele corespunzătoare pentru titularizare sau suplinire calificată, religia, limbile străine şi matematica.
Adaugă comentariu nou