Crin Antonescu, preşedintele PNL: USL nu-şi propune doar schimbarea puterii la nivel local, ci o transformare radicală a modului în care se face politică în România de azi

Jurnalist: Domnule Crin Antonescu, ne apropiem cu paşi repezi de alegerile locale. Care este miza acestora şi cum se pregăteşte USL pentru acest prim test electoral?
Crin Antonescu: Uniunea Social Liberală este de fapt un proiect de mare uniune naţională, o construcţie de care ţara noastră are nevoie pentru a readuce România la traseul ei democratic. Iar acest proces trebuie să înceapă cu administraţiile locale şi de aceea alegerile din iunie au o miză deosebit de importantă. Câştigând, alături de partenerii noştri, alegerile locale vom da semnalul retragerii partizanatului politic şi a politicului de acolo de unde el nu are ce căuta: din economie, din justiţie, din educaţie, din sănătate, din ordine publică, din servicii secrete, din armată, de peste tot.
Trebuie să subliniez că nicio altă alianţă sau formulă de coaliţie politică de asemenea dimensiuni nu a trecut vreodată, în ultimii 20 de ani, printr-un proces atât de complex de desemnare a candidaţilor. USL a reuşit din acest punct de vedere o mare performanţă: armonizarea poziţiilor a trei partide, dintre care două mari de peste 25-30% fiecare, sub umbrela unei structuri de peste 50%.
Am înţeles, alături de colegii social-democraţi şi conservatori, că miza acestor alegeri nu este una locală, ci una politică şi că avem împreună un obiectiv comun şi o datorie. Datoria de a scăpa România de a această putere coruptă, clientelară şi incompetentă şi de a o readuce la traseul ei de ţară democratică.
Prin urmare, trecând cu succes acest prim test electoral, USL nu-şi propune doar schimbarea puterii la nivel local, ci o transformare radicală a modului în care se face politică în România de azi.

Jurnalist: În ce va consta retragerea partizanatului politic la care aţi făcut referire şi cum vedeţi posibilă această depolitizare?
Crin Antonescu: La Congresul USL din 7 aprilie, le-am spus colegilor mei de partid, dar şi de alianţă că Uniunea Social Liberală trebuie să fie o armată de eliberare a României, şi nu o altă armată de ocupaţie. România suferă de ciuma politizării, iar guvernarea PDL a politizat nepermis de mult administraţia locală. Depolitizarea înseamnă nu renunţarea la politic, ci debarasarea de practica suprapunerii partidului de guvernare peste stat, retragerea politicii doar în teritoriul ei legitim. Este de fapt o resetare a raporturilor dintre administraţie şi politic, care trebuie să fie urmată de o aşa-numită reabilitare a politicului.
Primarii, consilierii municipali şi judeţeni candidează sub culorile unui partid politic. Ei candidează cu programul unui partid, dar depolitizarea funcţionării administraţiei presupune nu negarea unor convigeri politice, ci abandonarea odată pentru totdeauna a obiceiului care s-a perpetuat şi a ajuns la apogeu în aceşti ani de alocare a banilor publici la bugete locale, pe criterii strict partizane, în defavoarea cetăţeanului.

Jurnalist: Domnule Antonescu, care sunt principalele soluţii pe care le propune USL, în cazul în care veţi câştiga alegerile locale şi parlamentare?
Crin Antonescu: Vedeţi dumneavoastră, nu există nicio îndoială că actuala putere va pleca. Nimeni nu-i mai vrea pe cei care conduc azi România, iar guvernul Ungureanu nu este decât un alt exponent al aceleiaşi puteri corupte, al aceleiaşi majorităţi ilegitime. Actuala putere n-a reformat nimic, ci doar a distrus toate sistemele publice - educaţia este la pământ, sănătatea este falimentară, mii de bugetari au fost daţi afară acolo unde era nevoie de ei – în educaţie şi sănătate. În schimb s-au făcut angajări la stat în administraţia centrală, pentru prietenii şi rudele partidelor de la putere.
După ce vom câştiga alegerile, prima noastră opţiune strategică este retragerea politicului din instituţiile care trebuie să rămână civile.
Pe de altă parte, noi spunem că nu tăierile de venituri erau soluţia, ci măsuri reponsabile de sprijnire a mediului de afaceri, pentru crearea de locuri de muncă. Viziunea economică a USL, pe care o propunem ca alternativă la programul de tăieri şi împrumuturi al guvernării PDL, se bazează pe principiile liberale ale reducerii fiscalităţii şi susţinerii mediului privat. Şi, în acest sens, aş vrea să enumăr câteva măsuri pe care le avem în vedere pentru relansarea economică: reducerea contribuţiilor la asigurările sociale, reducerea TVA, introducerea unei scheme speciale de TVA pentru agricultură, menţinerea cotei de cofinanţare de la buget pentru proiectele derulate cu fonduri europene, stimularea atragerii de fonduri europene, care sa completeze fondurile interne şi care să ajungă în economie pentru crearea de noi locuri de muncă.
În momentul de faţă, avem un stat care este ineficient şi neperformant atunci când vine vorba de a-şi achita partea sa de contract social, de a pune la dispoziţia oamenilor, care plătesc taxe şi impozite, servicii de calitate şi prestaţii sociale corecte – educaţie, sănătate, sistem de protecţie socială, pensii, ordine publică.

Jurnalist: Aţi vorbit despre faptul că statul nu-şi achită partea sa de contract social. Cum vedeţi situaţia pensionarilor, după ce Curtea Constituţională le-a dat câştig de cauză?
Crin Antonescu: Puterea continuă să-şi bată joc de pensionari, pe care îi supune la umilinţe de nedescris. Soluţia pe care a găsit-o guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu este să pună 2 milioane de oameni pe drumuri pentru a depune fiecare în parte câte o solicitare în justiţie pentru recuperarea banilor, ceea ce este inacceptabil din punctul meu de vedere. Pensionarii trebuie să ştie ca puteau fi economisite 5 luni de batjocoră dacă preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, nu ar fi blocat votul în comisia parlamentară. Obligaţia guvernului Ungureanu este aceea de a propune date şi un calendar foarte clar,astfel încât pensionarii să primească înapoi banii luaţi abuziv. Este evident, costurile crizei au fost transferate de PDL pe spatele categoriilor sociale cele mai vulnerabile, cum sunt pensionarii, în timp ce clientela puterii a beneficiat de contracte grase din bugetul de stat, iar administraţiile PDL de alocări discreţionare de fonduri.

Jurnalist: În cazul în care, după alegerile parlamentare, USL va forma guvernul, ce măsuri propuneţi pentru reformarea administraţiei publice locale?
Crin Antonescu: Uniunea Social Liberală are o viziune clară asupra administraţiei publice locale, viziune pe care am lansat-o public în luna iunie a anului trecut. Obiectivele noastre în ceea ce priveşte administraţia publică sunt: depolitizarea, descentralizarea şi dezvoltarea.
Depolitizarea se va face pe două căi, limitarea funcţiilor politice numai la nivelul miniştrilor şi secretarilor de stat, respectiv posturilor asimilate acestora, şi impunerea competenţei ca unic criteriu pentru accesul şi promovarea în funcţia publică.
Referitor la descentralizare, noi vrem să aducem decizia cât mai aproape de cetăţean. Competenţe exclusive pentru autorităţile locale – cu privire la politici locale, întărirea autonomiei locale, accesul la servicii publice de calitate pentru toţi cetăţenii şi parteneriatul activ între autorităţile centrale şi locale sunt principiile care stau la baza descentralizării susţinute de noi.
Pentru Uniunea Social Liberală, dezvoltarea comunităţilor locale va fi o prioritate. În acest scop, susţinem alocarea a cel puţin 2% din PIB anual pentru acest obiectiv. Fondurile pentru dezvoltare vor fi repartizate pe regiuni şi judeţe, în funcţie de venitul mediu pe cap de locuitor, suprafaţă şi numărul unităţilor administrativ-teritoriale componente. Din sumele alocate, 50% va merge direct la judeţe, iar 50% se va aloca de la nivel regional prin proiecte, pe modelul alocării fondurilor europene.

Comentarii

29/04/12 10:22
Un liberal

Crin Antonescu,este pentru liberalism ceea ce a fost ciuma rosie pentru estul european.Sa nu mai vorbim de caracterul sau,de micimea lui ca om.Un profesoras de istorie,plin de tupeu a reusit sa subjuge miscarea liberala din Romania facand sa te intrebi,cine sunt acesti liberali cu care ponta se sterge la fund? Se pune astfel intrebarea daca PNL mai este sau nu liberal.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5