CSM VREA MAI MULTĂ PUTERE

În recentul Raport pe Justiţie al Comisiei Europene se arată o îmbunătăţire a activităţii Parchetului General şi a DNA, însă Consiliul Superior al Magistraturii [CSM] este criticat în mod foarte serios şi de data aceata, pentru stagnarea, ba chiar refuzul de a merge pe calea reformelor.

Drept urmare asistăm stupefiaţi la propunerile făcute de CSM, prin comisia condusă de tânărul judecător Cristi Danileţ, propuneri de viitor, chipurile pentru îmbunătăţirea activităţii în justiţie. Ce vor tinerii „reformatori” din CSM? Vor puterea absolută peste corpul magistraţilor şi numeroase privilegii. Să vedem cum. Comisia Danileţ a CSM propune ca procurorul general al României şi şefii DNA şi DIICOT să fie numiţi de CSM şi nu ca acum, de preşedintele ţării la propunerea ministrului Justiţiei. De asemenea, se întrevede supărarea CSM că nu are putere la Curtea Constituţională şi că, poate, în viitor, anumite schimbări constituţionale în defavoarea dumnealor, ar putea fi posibile. Domnul Danileţ doreşte ca CSM să propună trei judecători ai Curţii Constituţionale, sau şi mai bine, ca în ansamblul ei, Curtea Constituţională să devină o secţie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ai cărei membri sunt desemnaţi de CSM. Judecătorul Danileţ are o propunere, care vrea „instituirea avizului conform al secţiilor reunite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru ordonanţele de urgenţă ale Guvernului în chestiuni de interes public şi probleme de drept de importanţă deosebită.” Acceptarea acestei propuneri ar însemna desfiinţarea de facto a ordonanţei de urgenţă. Însă limitarea abuzului ordonanţelor de urgenţă ţine de resortul Parlamentului şi nu al instanţelor judecătoreşti care nu au ce căuta în procesul legislativ. Comisia Danileţ vrea ca ministrul Justiţiei să nu mai fie membru de drept al CSM, însă vrea să participe la dezbateri în comisiile parlamentare, şi cine ştie, poate-şi aşează şi un drept de veto.

Acum când discutăm despre necesitatea răspunderii judecătorilor pentru deciziile ilegale sau greşite, date, de pildă pentru cele în care CEDO a obligat statul român să plătească importnte daune, Comisia Danileţ are impertinenţa să ceară „abrogarea dispoziţiilor legale ce reglementează în prezent răspunderea magistraţilor pentru daunele provocate ca urmare a unor erori judiciare.” Adică, conform tânărului judecător Danileţ, magistraţii români nu pot fi traşi la răspundee nici atunci când greşesc. Este prea de tot.

Propunerile comisiei Danileţ sfidează opinia publică,pentru că vrea, ea, comisia, adică CSM, ca toţi magistraţii, adică judecătorii şi procurorii, indiferent de locul de muncă şi vechime, să aibă statut de demnitari, la fel ca parlamentarii, preşedintele ţării, judecătorii Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul general. Comisia Danileţ mai vrea ca să le fie ridicate acele interdicţii „excesive” care „afectează drepturile şi libertăţile magistratului şi ale familiei sale,” cu alte cuvinte, vor cale liberă în afaceri, la firme private, că n-au destui bani.

Cât priveşte Comisia Europeană, CSM n-o ia în serios. Până când?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5