Cele trei proiecte de legi au ajuns în Parlament

Ioan Oltean: „PDL este preocupat de realizarea unei reforme profunde a statului român”

Cele trei legi pentru care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea au ajuns la Parlament luni dimineaţă. Pasul pe care procedura asumării o urmează vine după un weekend prelungit pentru guvernanţi care au adus ultimele retuşuri la pachetele legislative privind educaţia naţională, grila unică de salarizare şi reorganizarea agenţiilor.

Potrivit vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean, în şedinţa coaliţiei se va stabili data în care Guvernul îşi va asuma răspunderea, care „va fi cel mai probabil, 14 septembrie”, şi de asemenea, vor fi stabilite zilele în care se vor depune amendamente la cele trei proiecte de legi.

„Urmează trei zile în care partidele analizează depunerea unei moţiuni de cenzură. Noi sperăm ca în 10 zile, maxim, să fim în posesia celor trei acte normative”, a spus deputatul PDL Ioan Oltean.

În învăţământul preuniversitar, veniturile încep de la 1,2 salarii minime pentru profesorii, învăţătorii, educatorii fără studii superioare şi cu vechimea cea mai mică, în timp ce în buzunarul unui profesor de gradul 1 va intra echivalentul a maxim 4,25 salarii minime, în funcţie de vechime.

În învăţământul universitar, veniturile salariale se încadrează între echivalentul a două salarii minime pentru un preparator şi 7,6 pentru un profesor universitar cu vechime maximă

Salariile magistraţilor au fost şi ele majorate prin proiectul final al legii salarizării, noile valori indicând creşteri cu echivalentul a peste două salarii minime pe economie.

Judecătorul cu grad de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă, procurorii DNA şi cei de la Investigarea Crimei Organizate şi Terorismului, au un coeficient de salarizare cuprins între 8,75 şi 11,2, în funcţie de vechime.

Judecătorul cu grad de tribunal va primi maximum 8 salarii minime, în timp ce preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi procurorul general al Parchetului vor avea un coeficient de 11,7.

Există şi domenii în care coeficienţii au fost reduşi. Şeful statului va avea cel mai mare coeficient de salarizare, în timp ce premierul, preşedinţii celor două camere parlamentare, preşedintele Curţii Constituţionale şi cel al Curţii de Conturi vor avea un coeficient de 11,7. Preşedinţii comisiilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor şi liderii grupurilor parlamentare vor avea 10,8 salarii minime pe economie.

Salariul minim brut pe economie, care este elementul de referinţă în calculul veniturilor bugetarilor, ar urma să crească până în 2010, de la 600 lei - cât este în prezent, la 705 lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5