Cu 2 milioane lei, totul devine on-line la Instituţia Prefectului

Angajaţilor Instituţiei Prefectului, ai instituţiilor deconcentrate şi ai administraţiilor publice locale le va fi uşurată munca, peste 19 luni, atunci când va fi finalizată implementarea proiectului “@dministraţie modernă în slujba cetăţeanului”. Peste 2, 078 milioane lei vor fi cheltuite pentru un nou sistem informatic la Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, proiectul fiind finanţat prin POS Creşterea Competitivităţii Economice (Axa III, DMI 2 – Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice moderne), iar cofinanţarea este asigurată de la bugetul de stat. Proiectul a fost declarat eligibil la a doua strigare, în 2009, clasându-se pe „norocosul” loc 13, în prima sesiune de cereri fiind devansat, de exemplu, de un proiect oarecum similar derulat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, dar ale cărui roade nu se văd.

În primul rând, proiectul va conduce la modernizarea şi eficientizarea activităţilor interne ale Instituţiei Prefectului, prin informatizarea a 15 fluxuri de lucru interne. În prezent, sistemul informatic al Prefecturii este deficitar, nepermiţând conexiunea datelor între diferite servicii şi compartimente. De asemenea, se va asigura transferul bidirecţional de date între Instituţia Prefectului şi primării sau instituţii deconcentrate. Tone de hârtie folosite acum pentru listarea hotărârilor de consiliu local sau a dispoziţiilor primarilor vor fi economisite.

Prin noul proiect, se va pune la dispoziţia cetăţenilor şi a mediului de afaceri un număr de opt servicii @dministrative electronice. Bistriţenii vor putea să se programeze on-line şi apoi să urmărească traseul cererilor depuse în domeniul serviciilor publice de eliberare paşapoarte, permise auto, înmatriculări, apostilă sau autorizaţii de colectarea deşeurilor. Tot on-line se vor face şi plăţile, cel puţin a taxelor pentru apostilă sau pentru plăcuţele de înmatriculare, iar unele avize vor fi eliberate în format electronic.

BUZZ!!!......................Prefectura

Mai mult, cetăţenii judeţului vor putea să depună on-line petiţii şi reclamaţii, iar, dacă nu vor să bată drumul până la Bistriţa, pot solicita o audienţă cu prefectul Cristian Florian tot…on-line. Altfel spus, un locuitor nemulţumit din Silivaşu de Câmpie nu va fi nevoit să ia „cursa” de Bistriţa, ci să se ducă la primărie, să se posteze în faţa unei camere web (dacă primăria are) şi să-şi spună povestea. La capătul…internetului va fi prefectul Florian sau o altă persoană şi totul se va rezolva!!!

Pentru ca toate astea să poată fi realizate, prin proiect se vor achiziţiona o serie de calculatoare şi echipamente, inclusiv soft-uri. De asemenea, vor fi cumpărate două sisteme video pentru sala de examinări auto şi pentru…realizarea audienţelor on-line, plus trei Info-chioşcuri cu panouri de informare tip LCD (care vor fi amplasate la parterul Palatului Administrativ).

O nouă pagină web pentru Instituţia Prefectului, cu „Forum” pentru exprimarea liberă a opiniilor, un calendar de venimente sunt alte acţiuni incluse în ceea ce va deveni o @dministraţie modernă în Bistriţa-Năsăud.

Şi pentru că IT fără oameni nu se poate, proiectul prevede şi instruirea a 87 de funcţionari din cadrul prefecturii, a 80 de angajaţi din instituţiile publice deconcentrate şi a altor 124 de persoane din cadrul primăriilor.

La nivel naţional, zeci de milioane de euro au fost risipite pe "insule informatice" care nu comunică între ele. Peste 6 miliarde de euro a cheltuit România în perioada 2000-2008 pentru sisteme electronice proprii administraţiei publice. De la începutul lui 2011, alte zeci de milioane de euro (bani europeni si bani publici) au fost alocate pentru noi sisteme informatice în instituţiile publice. Despre utilitatea lor, cel puţin în Bistriţa-Năsăud, vorbim peste 19 luni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5