Cu cartea pe roți - un răsfăț literar
Mai bine de 15 ani familia năsăudenilor Ioan și Lucreția Mititean, cu o bogată experiență în domeniul culturii și educației național- patriotice, cu funcții de înaltă responsabilitate la nivelul Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român au promovat ideea editării și răspândirii cărții nu numai la nivelul orașului Năsăud, unde au abordat întreaga activitate cotidiană a urbei, ci și la nivelul ținutului năsăudean, unde și-au încurajat creatorii literari să scrie cât mai mult și cât mai bine despre realitatea acestor plaiuri, despre identitatea românească, pe cât de vastă și diversificată, pe atât de pretențioasă la respectarea adevărului istoric și a moralității cotidiene.
Cu circa 33 de ani trăiți în regimul politic de astăzi și cu mult mai mulți ani trăiți în regimul anterior, familia scriitorilor năsăudeni Ioan și Lucreția Mititean a făcut și face eforturi deosebite ca nimic din ceea ce înseamnă identitatea năsăudeană să nu scape ochiului și condeiului celor mai realiști intelectuali ce-și duc veacul în urbea academiocienilor năsăudeni. Cei doi autori lasă posterității câteva zeci de volume în care abordează pe larg realitatea Năsăudului, ca urbe, cu o experiență bogată a școlilor și a educatorilor care au servit cu demnitate aceste unități școlare, cu experiența și reușita celorlalte instituții de cultură din oraș, a unităților economice care asigurau pulsul și viața orașului. Ceea ce au realizat înaintașii a rămas ca un patrimoniu valoros, ca o zăstre pentru generațiile prezente și viitoare. Acest patrimoniu moștenit, constituit din opera academicienilor năsăudeni, a scriitorilor consacrați sau a intelectualilor de înaltă ținută și onestitate se contopește cu identitatea năsăudeană mereu îmbogățită și diversificată.
Pentru o bună cunoaștere a acestei identități năsăudene, pentru valorificarea și diversificarea ei a fost nevoie de deplasări în teritoriu, fie în comunitățile umane ale ținutului nostru năsăudean, fie în comunitățile interesate din județul nostru sau în localități dinafara județului. Fie că erau mai aproape sau mai departe de domiciliul celor doi scriitori, deplasarea în folosul răspândirii și cunoașterii cărții s-a făcut cu automobilul, cu microbuzul sau autobuzul, adică pe roți. Este o sintagmă plăcută ce ține treaz interesul pentru editarea cărții și pentru răspândirea ei în rândul cititorilor, mobilizându-i atât pe cei ce scriu, cât mai ales pe cei care citesc. N-a existat localitate în ținutul năsăudean în care cei doi scriitori, însoțiți sau nu, să nu fi ajuns cu acest nobil scop – valorificarea cărții, dar rămân de mare ecou deplasările la Oradea, la Iași, Sibiu, Cluj,Zalău,Brașov, Alba Iulia,Bistrița,Dej,Tg. Lăpuș precum și trecerea peste ocean pentru a răspândi cartea sau pentru a culege date noi pentru o nouă carte.
Fie-le binecuvântată preocuparea prin care Domniile Lor iubesc și cinstesc cartea, iubesc și cinstesc identitatea năsăudeană.
Adaugă comentariu nou