Cum ferim copiii de accidentele casnice! (II)
Nu lăsați la îdemâna copiilor, adică în spații în care aceștia pătrund cu ușurință, le explorează, detergeți ,clor, balsam ,șampon, substanțe periculoase , parfumuri și nici un fel de alte cosmetice. Neapărat văsigurați că le-ați pus pe rafturile cele mai de sus din locuință, eventual în dulapuri încuiate. Pentru siguranța copiilor ceva mai mari și nu numai, NU schimbați abalajele produselor între ele! Cu alte cuvinte, nu puneți diverse substanțe chimice (detergenți, clor, insecticide sau orice altceva din cele enumerate mai sus) în ambalaje care nu sunt ale lor - cum ar fi sticlele de plastic din care sucul sau apa sau epuizat! Cele mai frecvente accidente casnice se petrec în acest mod, fie că este vorba de copii, fie că este vorba de adulți. Dacă totuși ați împrumutat cîte ceva de acest fel de la vreo rudă sau vecină, puneți într-un ambalaj mai neutru pe care ați pus neaparat semnul “Otravă” sau “Pericol de otrăvire” pe care îl puteți obține de pe internet și tipărindul la propia imprimantă.
Cînd aveți copii foarte mici, prizele se ascund sau se pun dispozitive care blochează accesul la ele. Chibriturile și brichetele se țin departe de zona de acces a copiilor și nu se lasă sub nici o formă la întimplare pe o masuță! Aveți grijă ca televizorul sa fie stabil, mai ales în cazul celor cu ecran extraplat care se destabilizează cu ușurință. Scaunele nu se lasă sub/lîngă fereastră, lingă draperii sau perdele și este ușor de ghicit de ce, trebuie sa păstram această regulă pîna cînd copiii cresc.
Nu lăsați obiecte mici și foarte mici la indemîna lor, nu lasăți jucariile să se dezmembreze întrucit pot înghiții cu ușurință părțile componente ale acestora. Asigurativă ca ușa frigiderului sa fie bine închisă și nu lăsați cuțitele la întîmplare pe masă. În general cînd gătiți, este de preferat să îndepărtați micuțul de dumneavoastră. Concentrarea pe care o aveți cînd gătiți vă poate face să uitați de supravegherea imprevizibilului descoperitor! Pericolele care îl pândesc pe un copil mic în bucătărie sunt numeroase: o ușă deschisă la cuptorul de aragaz, facinația luminilor de la cuptorul cu microunde, oala care alunecă de pe ochiul aragazului, prosopul care a luat foc din greșeala, sunt doar cîteva dintre ele.
De asemenea, nu se lasă pungile de plastic la îndemina copiilor deși jocurile la care pot da naștere pot fi extrem de interesante. Din păcate sunt mult prea imprevizibile și nici nu ne dam seama cînd micuțul și-a pus punga în cap ca sa vadă …. ce se vede prin ea etc. Sfoara, ghemurile de lîna, ața, foarfecele și acele de orice fel pot constitui veritabile pericole de accidente.
Nu vă bazați pe ideea că “copilul este supravegheat în permanență”. Se prea poate, dar este suficientă o clipă de neatețtie pentru ca iremediablilul să se producă și viața prețioasei ființe să fie schimbată odată pentru totdeauna.
Soc. dr. Mirela Parker, Compartimentul Promovarea Sănătății al DSP BN
Adaugă comentariu nou