Cum ne pregatim casele de sezoanele reci – dotari moderne, izolatii si idei
Instalarea unui noi sezon aduce noi provocari tuturor proprietarilor de locuinte. Fie ca este vorba de apartament sau de casa, se necesita adoptarea unor reguli menite sa sporeasca confortul. Din sirul de modalitati de pregatire a caselor pentru sezoanele reci se numara o serie de aspecte. Iata si care sunt cele mai comune, indicate si ce idei ai putea adopta.
Izolarea fatadelor sau a interioarelor
O practica comuna este cea de izolare a suprafetelor. Fie ca se realizeaza cu vata bazaltica, fie cu polistiren, asa cum suntem obisnuiti in stil clasic, aceasta metoda este una eficienta. In principiu ajuta la o izolare termica mai buna, astfel ca pierderile de caldura se minimizeaza. Se pot izola si portiuni ale caselor, zone de interior de asemenea, de la mansarde, terase, acoperisuri si pana la pardoseli. Dupa caz, astfel de zone odata acoperite cu un material precum vata bazaltica isi cresc rezistenta la uzura in timp, asigurand un strat de material ce tine la distanta frigul.
Indiferent ca detineti o casa mai veche sau una recent construita, procesul de izolare se poate realiza independent de alte aspecte, ulterior, dupa anumite alte amenajari si/sau constructii.
Dezumidificatoare sau umidificatoare
Nu numai ceea ce tine de exterior este de mare importanta in pregatirea pentru sezonul rece. Astfel de aparate se vand ca painea calda si culmea, nici nu costa prea mult. Se tine cont de nevoia de a echilibra umiditatea dintr-o incapere, fie ca aerul este prea uscat, fie ca este prea umed. Este ca un reglaj pana la urma, menit sa ne asigure un nivel calitativ al aerului.
De regula sunt prea putini cei care se gandesc la o astfel de nevoie. Insa o tuse constanta, senzatia de uscaciune de asemenea sunt doar cateva semne ca un astfel de aparat este necesar. De asemenea, peretii pot deveni victime ale unui nivel necorespunzator de umiditate: se formeaza tot mai usor igrasia sau mucegaiul.
Sistemul de incalzire
Nu exista casa fara sistem de incalzire. Altfel ar fi o locuinta de vara, exclusiv. La acest capitol suntem dotati inca din faza incipienta de constructie a locuintei. Insa cat vorbim despre eficienta acestui sistem, mereu se poate mai bine. Centrala este, spre exemplu, un sistem avantajos in zilele noastre, intrucat aduce nivel de confort setat de fiecare in parte.
Un alt truc, chiar si cand exista o instalatie complexa de incalzire, se refera la incalzirea in pardosea. Aceasta va completa ca si nivel de caldura ce vine din zona inferioara, de sol, ceea ce sporeste nivelul de confort si face intreaga casa mai calduroasa, la propriu. Altii se gandesc si la foliile reflectante de radiatii termice. Plasate in spatele caloriferelor, scopul acestora este sa „directioneze” caldura spre interiorul camerei si sa nu fie absorbita de pereti -este un alt plus, desigur, in a mentine cat mai bine caldura in interior, in defavoarea pierderilor de agent termic prin diverse metode.
Pregatiti sa infruntam un nou val de sezon rece, incepand cu toamna ploioasa, metodele la care apelam sunt raportate la buget. Insa in vremurile moderne, cand sunt atat de multe metode eficiente si estetice pentru a nu pierde caldura din casa, este greu de crezut sa nu existe o metoda multumitoare pentru fiecare caz in parte.
Citiţi şi:
- Ce trebuie să ştim înainte de a ne termoizola locuinţa
- Materiale şi articole pentru izolaţia eficientă a clădirilor – numai pe e-izolatii.ro
- Cum poate fi pregătit podul casei pentru a evita căldura năucitoare din zilele toride de vară
- De ce să optezi pentru încălzire prin pardoseală pentru noua ta locuință
- Tot ce trebuie sa stii despre izolarea termica
Adaugă comentariu nou