Cununa Grâului, împletită frumos la Spermezeu, în toate culorile politice
Invitaţi de seamă, din ţară şi străinătate, s-au strâns în acest sfârşit de săptămână la Spermezeu, pentru a împleti „Cununa Grâului”. Este vorba de cea de-a III-a ediţie a festivalului cu acest nume, organizat de Primăria şi Consiliul Local Spermezeu şi Radio Someş.
Prima zi a festivalului a fost rezervată tineretului, pe scenă urcând Fana Frăteanu şi DJ Jonnessey&Aner, iar apoi a fost organizată o discotecă în aer liber cu DJ Tonik, rezident Club Atmosphere.
Duminică, manifestările au fost deschise de primarul Sorin Hognogi, care i-a avut alături pe liderul PNL – Ludovic Orban, secretarul general al PNL – deputatul Robert Sighiartău, deputaţii Daniel Suciu (PSD) şi Ionuţ Simionca (PMP), Ioan Turc – preşedintele PNL B-N, fostul deputat Ioan Oltean, administratorul judeţului – Florin Moldovan, dar şi o mulţime de primari şi consilieri judeţeni liberali. „Ca de fiecare dată, spermezenii au fost şi vor rămâne omenoşi”, a punctat primarul Sorin Hognogi. De cealaltă parte, deputatul Daniel Suciu a menţionat că la cea de-a III-a ediţie a Festivalului „Cununa Grâului” culoarea politică nu a contat ci doar sărbătoarea oamenilor. „I-am salutat cu drag pe toţi primarii, nu puţini prezenţi, pentru că am susţinut mereu că primarii din judeţul nostru sunt printre cei mai buni din ţară”, a transmis deputatul Suciu.
Teatrul Nescris din Rodna, Ansamblul „Ţibleşul” din Spermezeu, artiştii Cristina Bugnar, Oana Matei şi Ionela Toma au bucurat sufletele spectatorilor, invitaţi speciali fiind Oana Carmen Bozga, Suzana şi Daciana Vlad, Valeria şi Traian Ilea, pe acompaniamentul orchestrei conduse de Emilian Coruţ.
Obiceiul ” Cununii Grâului ” este practicat și în zilele noastre în comuna Spermezeu. Tradiţia spune că , în urmă cu 100 de ani, o familie mai „înstărită” a satului își cheamă „neamurile” și vecini la clacă intr-o zi anume „ dacă o sta vremea” . Gazda trebuie să cheme la clacă și „ lăutașii” pentru a merge lucrul mai bine. În dimineața zilei în care urmează să fie secerată holda de grâu , oamenii se adună la casa gazdei, pentru a pleca spre „ holdă ”. Odată ajunși acolo femeile și fetele cu secerile taie grâul, în timp ce bărbații „ bat parii” și „cară snopii” de grâu ai secerătoarelor. După terminarea seceratului avea loc împletirea cununii din cele mai frumoase spice de grâu, din ultimul „ snop” ori dintr-o „ fâșie de holdă” nesecerată.
După ce cununa era gata, un băiat o purta de la holda de grâu si pană la casa gazdei. Sătenii și copii satului „ udau cununa” pentru a sporii și îmbogății roadele de grâu anul viitor. După ce alaiul de secerători ajunge la casa gazdei, băiatul care duce cununa, este răsplatit cu bani , iar ceata de secerători se așează la masă pentru a mânca si pentru a-și „ trage sufletul” după o zi întreagă de secerat .
Primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi, spune că păstrarea unor asemenea tradiţii este o obligaţie a fiecărui edil de comună. Obiceiul ” Cununii Grâului ” este practicat și în zilele noastre în comuna Spermezeu. Prin acest obicei oamenii își seceră grâul mult mai ușor fiind ajutați de rude și vecini.
Citiţi şi:
- Cununa grâului, pusă din nou în scenă la Spermezeu. Invitaţi speciali, Cristian Pomohaci, Cornelia şi Lupu Rednic
- Cununa grâului, dusă cu fală de sălăuance
- Cununa Grâului, purtată, după zeci de ani, cu mândrie la Dumitra
- Cununa grâului, în expoziţie la Maieru
- Joc şi voie bună, la Spermezeu. Oficialităţile au împletit Cununa grâului
Adaugă comentariu nou