’’Cununa Grâului’’ Ocnița a îmbrăcat ia românească la Neuchatel, Les Bois și Geneva!

                În perioada 20 -28 iunie, Ansamblul folcloric ’’Cununa grâului’’ din Ocnița a fost invitat de Centrul Cultural Român din Neuchatel la sărbătorirea Zilei Iei în Elveția. Invitația a fost posibilă datorită sprijinului Asociației Coup d’Pouces Les Bois, din comuna Les Bois, localitate înfrățită cu Ocnița în cadrul operațiunii Villages Roumains...

Prin grija părintelui Marius Manea, preotul comunității ortodoxe române din Neuchatel, am putut participa la sărbătorirea zilei cămășii tradiționale românești și la Geneva, acolo unde doamna Floriana Anton Pilorget alături de alte doamne de suflet ne-au primit cu inima deschisă și cu multă deschidere și amabilitate. După un drum greu de peste 21 de ore, cu un autobuz asigurat de Transmixt Bistrița și cu șoferi de excepție precum Cosmin Stupinean și Petrică Șandru am ajuns la Neuchatel obosiți însă curioși și veseli să vedem țara aceasta care, vorba românului, nu există, atât de minunată este!

Trebuie să precizăm nu pentru a le face reclamă ci pentru a le mulțumi din inimă celor care prin efortul lor financiar au scutit copii, artiștii noștri de plata drumului – Primăria Teaca (acolo unde în unanimitate consilieri, vice primar și primar, au fost de acord cu sponsorizarea unei părți a costurilor deplasării) dar și admirabililor oameni Simion Decșan de la Sinelli Teaca și Sorin Cioșan de la Best Food Bistrița.  Un sprijin financiar important și necesar organizării ne-a oferit și doamna Ana Moldovan directoarea școlii din Sînmihaiu de Cîmpie, doamna Silvia Gălan  și domnul Remus Bugnar din Ocnița.  Tuturor le mulțumim și îi asigurăm că efortul lor a fost unul absolut necesar și foarte util. În schimb noi ne-am străduit să prezentăm tradițiile muzical-coregrafice ale Bistriței și Năsăudului cu cinste. Prezența noastră la Geneva a fost una  remarcată de gazde. Cornelia Ardelean cu cântecul și Ada Luca din Pintic cu minunatele ei creații populare, au fost vârful de lance al prezentei noastre la Geneva. Apoi dansatorii conduși coregrafic de Bogdan Pîntea au impresionat asistența cu prestația lor.

La Geneva, evenimentul a debutat cu mesajul transmis de Ambasada României în Confederația Elvețiană. Într-o companie selectă, alături de Ambasadorul Republicii Moldova și de românii adunați din toate colțurile Elveției, am prezentat costumele noastre populare, am invitat gazdele noastre la un vin de Teaca, podgoria Valea Ascunsă și la bunătățile oferite de ‘’fromageria’’ – cum ar zice francezul – Sinelli Teaca, între care brânza frământată de Teaca, produs nou, omologat recent pe plan european, au produs o impresie, reconfortantă pentru noi românii, tuturor celor care au gustat-o! Pasca și colăceii  Adei Luca, slănina doamnei Ana Maria Braicu, lângă cireșele livezii TETA din Pintic au completat fericit oferta culinară a comunei Teaca! Gazdele și numerosul public prezent la ziua ie-i la Geneva au apreciat în mod deosebit lucrările de etnografie și folclor ale doctorandului în etnologie, ziaristul, scriitorul și poetul sensibil Menuț Maximinian, volumele sale fiind oferite apoi doamnei Floriana Anton Pilorget și comunității românești din Geneva.

A doua zi, la Neuchatel într-o locație de vis, unde s-au întâlnit vreo 200 de români trăitori pe cele meleaguri, ne-am întrecut pe noi înșine în prezentarea momentelor folclorice. Alături de Cornelia au cântat frumos Daria Dorgo și Patrisia Vărărean, iar coregraful nostru a jucat alături de dansatorii  lui cu fiica sa de nici 10 ani Anais Pîntea! Am întâlnit la Neuchatel oameni minunați – președinta CCR Neuchatel Doamna Ruxandra Niculescu, Alina Țiulete, Tudor Homeghiu, Valentin Petra, Liliane Broillet, Ionuț Băncilă, Dan Tofan care alături de părintele Marius Manea ne-au primit cu o încântare care ne-a făcut tare bine sufletelor noastre! Costumele noastre populare, unice ca frumusețe și valoare, au fost prezentate, așa ca la o adevărată paradă a modei, de Cornelia, de  Ada, de Cheța Cătinean, Andreea Valea, Cristina Sava, Andra Pîntea, Viorelia Lupșan dar și de Sonia Lupu și Alexandra Ardelean - foste mai ieri mândre cununițe. Am mai avut alături de noi și doi Feți Frumoși, pe Ștefan si pe Petru Puțura ca ambasadori ai…costumului popular traditional, îmbrăcați fiind de Cornelia ca doi prințișori!  Au dansat Daria Dorgo, Zenuța Dombi, Niculina Cioarec, Diana Leuca, Andreea Radu, Andra Sabău, Patrisia Vărărean, Mara Vintilă, Andreea Bartoș, Elena Asoltanei, alături de Florin Ioana, Manu Rostaș, Darius Bugnar, Teo Ioja, Andrei Cătinean, David Cătinean, Cristian Valea, Vlad Moldovan – tineri talentați și pasionați de dans un pic mai mult decât de…tabletă!!

            La Neuchatel am avut bucuria sufletească să participăm la Sfânta Liturghie în minunata biserică ortodoxă păstorită de părintele Marius Manea, Cornelia prezentând pricesnele ei minunate. Am întâlnit acolo credincioși ortodocși români dar și de alte naționalități, veniți cu toții la chemarea Bunului IIsus pentru a-și alina durerile vieții și pentru a se întâlni cu Cuvântul ziditor…

          Turneul nostru s-a încheiat cu spectacolul prezentat la Les Bois, localitatea înfrățită cu Ocnița, care ne-a primit cu sufletul și cu brațele deschise. După o primire emoționantă la primărie, gazdele noastre ne-au întâmpinat cu o masă ca în vis și cu cadouri care se vor constitui în amintiri de neuitat peste ani. Apoi, în locația asigurată de Jacky Epitaux de la Boechet, tinerii nostrii s-au intrecut pe ei înșiși în cântec și dans. Presa din cantonul Jura a fost prezentă reflectînd evenimentul prin fotografii și articole frumoase scrise de Pascale și Olivier Jaquet. Daniel Hubleur amfitrionul nostru, omul care a ținut aprinsă vreme de 34 de ani flacăra prieteniei Les Bois – Ocnița, a dat apoi tonul cântecului nostru obișnuit la multele întâlniri și reîntâlniri! Pe melodia cântecului ‘’Mă dusei să trec la Olt’’ am cântat minute bune refrenul ‘’Ocnița, Ocnița et les Bois/ așa zice inima ‘’ amintindu-ne de anii frumoși de colaborare rodnică. Cornelia a propus să ținem un moment de reculegere în amintirea celor plecați prea repede în veșnicie dar rămași mereu vii în sufletele noastre – avocatul Alexandru Coman, dăscălița Laurence Babey, Martine, Luis Boichat și Sylvain Rebetez, oameni care s-au zidit cu toată ființa lor pe altarul unei prietenii rodnice intre satele noastre! Ne-am despărțit cu regret de gazdele noastre de la Geneva, Neuchatel si Les Bois. Un regret tonic însă, un regret care poate construi în sufletele noastre punți de nezdruncinat.

       Ne-am întors acasă cu bucuria de a fi făcut lucruri frumoase in Elveția, cu mulțumirea de a fi sărbătorit Ziua iei cu tot ceea ce am avut noi mai frumos! Ne-am întors acasă cu multe…învățăminte și pe partea artistică, să zic așa, dar mai ales pe partea…educativă, a tragerii de concluzii și de învățăminte utile tuturor dar mai ales tinerilor noștri. Ne-am întors acasă cu bucuria în suflete, o bucurie care va zidi ( sperăm) frumos in ființa tuturor copiilor și a tinerilor noștri artiști.

         ‘’Cununa grâului’’, Cununa Câmpiei Transilvane cum ne place nouă să ne …supranumim, a respirat în Elveția aerul curat al satisfacției lucrului bine făcut, a adunat în spicele ei aurul curat al mândriei de a fi român, satisfacția de nedescris trăită îmbrăcați în armura ingalabilă, reconfortantă, nemuritoare, a costumului popular moștenit de la moși și strămoși! Cuvinte mari desigur, însă cuvinte în care noi chiar credem cu toata ființa noastră.  Cam aceasta ar putea fi concluzia relatării noastre (ca de obicei) sentimentale: da, DA dragi…etc, etc-iști, luați aminte, nouă, azi, aici în Ocnița, în România noastră cea de toate zilele, patriotismul încă ne mai ține de foame, pentru că, vorba scriitorului George Topârceanu, A FI PATRIOT NU ESTE UN MERIT, ESTE O DATORIE! Doamne nu uita de noi!

Director coordonator (voluntar) al ‘’Cununii grâului’’din Ocnița

Colonel (încă) în (ne)retragere Florentin Archiudean  

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5