Semn de carte

David Lodge: Meserie!

Nicoleta Pellegrini prezintă cartea ”Meserie” de David Lodge ca volumul care face parte dintr-o trilogie de romane despre campusul universitar. Meserie!” este inspirat din viaţa industrială a secolului al nouăsprezecelea. Variile părţi ale romanului sunt prefaţate de citate din romane celebre industriale sau sociale, precum „Sybil” de Benjamin Distraeli. „Cele două naţiuni”, un alt roman din acest tip, se referă la decalajul crescător dintre săraci şi bogaţi în Marea Britanie. Faptul că societatea modernă britanică este încă divizată este un element important în munca lui Lodge. Poate că societatea nu mai este împărţită în săraci şi bogaţi, ci între muncitorime şi clasă mijlocie, şi aceste grupuri sociale au foarte puţin sau chiar nimic în comun şi tot nimic de spus unele despre celelalte. Vic şi Robyn demonstrează că niciunul din ei nu ştie să se poarte sau să comunice în lumea celuilalt.

Pentru Robyn, lumea lui Vic – a industriei şi a comerţului – este o lume a bărbaţilor, unde femeile şi cei care aparţin minorităţilor sunt exploataţi. Romanul caricaturizează felul cum sunt văzute femeile, ca obiecte sexuale, în reclame şi calendare; Robyn e înfuriată de aceste lucruri. Pentru Vic însă, care e puţin obişnuit cu lumea cercetării şi dezbaterilor academice, e de acord cu faptul că în felul acesta se aduc noi mijloace pentru comerţ (se aduc noi interpretări asupra celor ce se petrec acolo). I-ar plăcea nespus să poată reorganiza Universitatea din Rummindge şi Lodge pare înclinat să creadă că acesta va fi un lucru bun.
Finalul de poveste al romanului „Meserie!” reliefează că e imposibil de umplut golul dintre lumea academiei şi a cea a industriei. Ar trebui să apară o soluţie ingenioasă ca să se ajungă la o unire între lumi. Pe când autorităţile se arată interesate de anul industrial şi de schimbul dintre industrie şi academie, Robyn şi Vic demonstrează că apropierea poate duce la o mai bună înţelegere şi chiar la o bună cooperare între ele.
„Meserie! este un festin al comicului.“ - KingsleyAmis
„În romanul său, Lodge îmbină observarea atentă a fenomenului social, pe care-o preia de la John Updike, cu umorul spumos al lui Philip Roth.“ - Newsday
„Un roman de o nemăsurată inteligență, tulburător și foarte amuzant în același timp. Cartea confirmă, o dată în plus, marele talent satiric al lui David Lodge.“ - The Observer
„În Meserie!, romanul de campus se întretaie cu romanul industrial. Povestea de dragoste dintre inginerul VicWilcox și universitara RobynPenrose este de un comic inepuizabil.“ - Daily Telegraph

”-Știam prea bine ce era scris în ele, se explică Robyn. Iar dacă ai de gând să devii stupid și sentimental sau să-mi reciți tot felul de siropuri din Tennyson, să știi că renunț la faza a doua a Schemei de Schimb cât ai clipi din ochi.
-Nu pot să mă abțin. Mă gândesc mereu la Frankfurt.
-Las-o baltă. Dă uitării ziua aceea. Prefă-te că n-a avut loc niciodată. Vrei niște cafea?
-E imposibil să nu fi însemnat și pentru tine ceva.
-A fost o aporie, spuse Robyn. O cărare care nu există. Care nu duce nicăieri.
-Ai dreptate, o aprobă el îmbufnat. M-a dus pe un munte și m-a lăsat acolo. Nu pot să merg mai departe, nu pot să mă întorc.”

”-Parcă era imposibil să spunem ce gândim sau să gândim ce spunem, atacă Vic. Parcă exista întotdeauna o diferență între eul care vorbește și eul despre care se vorbește.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5