Depozitarea ilegală a deșeurilor pe malurile râurilor, pe agenda Instituției Prefectului
Imaginile apărute pe rețelele de socializare și în presă care arată râurile Someșul Mare și Bistrița Ardeleană într-o ipostază care pune în pericol sănătatea mediului au ajuns în atenția prefectului Stelian Dolha, care a convocat de îndată o ședință de lucru pentru analizarea situației și găsirea de soluții urgente pentru a combate poluarea cauzată de deversarea și depozitarea ilegală de deșeuri.
La această ședință, condusă de prefectul județului, au fost invitați Morariu Grațian Alexandru (Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu), Sever Ioan Roman (Agenția pentru Protecția Mediului), Teodor Hășmășan (Sistemul de Gospodărire al Apelor), dr. Ioan Suciu (Direcția de Sănătate Publică), Sabin Dragomir Cîmpan (ADI Deșeuri), Grec Răzvan Adrian (ADI Apă și Canal), dar și reprezentanți ai societății civile, Cristian Țetcu și Marius Bălan, voluntari implicați ani la rând în rezolvarea problemelor locale legate de mediu.
În cadrul ședinței au fost puse pe tapet cauzele care duc la încărcarea albiilor și apelor râurilor din județ cu deșeuri, problema depozitării deșeurilor menajere sau de dimensiuni mari în natură, în mod ilegal, dar și situația colectării acestuia, a colectării selective, subiecte sensibile și de actualitate ale căror rezolvare necesită urgentare.
Fiecare reprezentant al instituției, respectiv a societății civile, și-a expus punctele de vedere și și-a delimitat ariile de competențe care sunt, în ansamblu, complementare, identificând în același timp probleme care au dus la desensibilizarea cetățenilor care neglijează aspectul de sănătate a mediului și depozitează în manieră ilegală deșeurile.
Toți reprezentanții au fost de acord că este imperios necesar să conducă împreună o campanie de conștientizare a cetățenilor în ce privește urmările depozitării deșeurilor în natură, cu sprijinul primăriilor, pentru a readuce spre normalitate sănătatea apelor care ne traversează județul.
În continuare, fiecare reprezentant va întocmi o listă oficială cu măsuri care să fie aplicate în zonele cele mai afectate. De asemenea, aceștia vor constitui echipe, împreună cu prefectul și corpul de control din cadrul Instituției Prefectului, pentru a efectua vizite în teren cu scopul de a identifica zonele de depozitare ilegale de deșeuri. De asemenea, vor avea loc întâlniri cu primarii din unitățile administrativ-teritoriale afectate scopul a-i mobiliza și a le cere sprijinul în demersurile de educare a locuitorilor pentru a adopta un comportament responsabil.
Citiţi şi:
- Amenzi şi lemn confiscat, în urma unor controale ale polițiștilor în domeniul silvic și piscicol! Verificări pentru depistarea depozitării ilegale a deşeurilor
- Prefectul Stelian Dolha, pe Valea Someșului: Natura este casa tuturor. Pitorescul bistrițean are de suferit din cauza gunoaielor aruncate la întâmplare!
- Instituţia Prefectului trimite echipe mixte de control pe Valea Someşului
- Primăria Parva, amendată pentru neconcesionarea serviciului public de salubritate
- Cristian Niculae (ADI Deşeuri B-N): Sosesc pubelele verzi și galbene din proiectul pe fonduri europene accesat de Consiliul Județean și ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud
Comentarii
Salut, bâtrâne Someș, ivit curat în munți,
Călătorind spre mare curenții tăi mărunți
Cortegii de gunoaie transportă - pelerini
Ce merg la mănăstirea de sălcii sau arini,
Și strigă printre prunduri că niște țărănoi
Transformă locuri sfinte în ladă de gunoi.
Priviți râul de munte, mândri compatrioți,
Suntem - vor spune hunii, județ de idioți.
Suntem - vor spune alții, în rele învechiți,
Și ne pișăm pe râuri cu plopi și cu răchiți.
Salut, bătrâne Someș, din lada de gunoi,
Să strângi apele tale, să le muți de la noi.
Asta-i traditia la ci.o.mar.lanii nostri de romani , TOATA LUMEA ARUNCA TOATE GUNOAIELE IN CURSURILE DE APE si cu amenzi... nu-i poti dezvatza in veci , daca nu se aplica MASURI MEDIEVALE !
Adaugă comentariu nou