Deputatul Diana Morar: Adevărata reformă a educaţiei va trebui făcută pe programa școlară, să pregătim copiii pentru viaţă, nu pentru teste şi examene

Proiectele Legilor Educaţiei au trecut de plenul Camerei Deputaţilor. Deputatul Diana Morar consideră că dezbaterea ar trebui centrată pe refrome de impact, nu pe subiectul religiei, ca opţional, la examenul de Bacalaureat.

"Am avut de multe ori, în ultima perioadă, senzația că opinia publică s-a blocat în tema religiei la Bac, din tot pachetul legilor educației (care, să nu uităm, e totuși pe lista materiilor opționale pentru acest examen). Poate a fost doar într-o anumită bulă sau poate au învins, ca de fiecare dată, cei care au țipat mai tare. Mi-aș fi dorit ca dezbaterea să fie centrată pe teme mai importante, pe reforme de impact.

Ne preocupă pe toți siguranța copiilor noștri și a profesorilor în școli. Tragedii precum cele din Serbia sau SUA sunt semnale de alarmă suficient de puternice încât în aceste legi să includem măsuri serioase de protecție. Vedem știri despre acte de violență în rândul unor copii care ar trebui să aibă altfel de preocupări, dar câți au remarcat și măsurile propuse?

Noile legi ale educației votate in Camera Deputaților vor permite unităților de învățământ să instaleze sisteme de supraveghere audio-video, cu mențiunea că nu vor fi instalate în sălile de curs unde majoritatea părinților își exprimă în scris dezacordul. De asemenea, în termen de maxim 6 luni de la intrarea în vigoare a legilor, Ministerul Educației va elabora Planul Național de combatere a violenței în școli care „vizează prevenirea și reducerea activităților și comportamentelor care încalcă sau favorizează încălcarea normelor de moralitate/conduită, în orice formă de manifestare, atât ca violență verbală, fizică, psihologică – bullying, emoțională, sexuală, socială, culturală, cibernetică, precum și orice alte activități sau comportamente care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea beneficiarilor primari și ale personalului din învățământ”.

Tot pe această temă am propus un amendament, acceptat de minister și votat de colegi, care introduce printre sancțiunile disciplinare suspendarea de la cursuri a elevilor care săvârșesc abateri grave, cu obligația de reabilitare comportamentală, dar și psihică, ce urmează a fi derulată cu sprijinul consilierilor școlari, cu evaluarea momentului optim pentru întoarcerea elevului în colectivitate", declară deputatul liberal Diana Morar.

Potrivit parlamentarului bistriţean, aceste legi nu sunt perfecte. "Probabil că nu există reforma perfectă. Dar sunt rezultatul multor luni de dezbateri, mii de amendamente, zeci de ore de consultări și discuții. În plus, adevărata reformă va trebui făcută pe programa școlară, unde discuțiile sunt ample și profunde. Și unde se va putea produce o schimbare importantă pentru copiii noștri. Mai exact, pentru pregătirea lor pentru viață, nu doar pentru teste și examene", consideră deputatul Diana Morar.

 

Comentarii

12/05/23 10:22
Școala porților...

La școală e ca-n închisoarea
Din care n-ai cum să mai ieși,
I-avertizează azi directoarea,
Pe dascăli - pedagogi nealeși.
La școală e ca-n închisoarea
Cu dealeri ce vând supliment,
Constată, chiar inspectoarea,
Răspunzătoare de “Faliment”.
La școala campestră parvine
Discursul didactic, prin Zoom:
Prieteni, credeți că-i mai bine,
Decât mulți sperați, oarecum!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5