DEZASTRUL ECOLOGIC DE PE RAUL SOMES EXISTA, CONTINUA… !

Dupa ce am citit in presa locala despre dezastrul ecologic de pe raul Somes, cativa ecologisti bistriteni ne-am deplasat in zona miercuri, 11.04.2012, insotiti de Rus Marius, realizatorul emisiunii “De-ale pescarilor” la AS TV cu o camera video.
Am stat de vorba cu oamenii din satul Cociu, comuna Sintereag, apoi am constatat personal si s-au realizat imagini video ce vor fi prezentate la AS TV de Rus Marius sambata viitoare, in data de 21.04.2012. Nu ne-a venit sa credem gravitatea situatiei si mai ales faptul ca autoritatile nu s-au implicat pana in prezent ori au facut-o timid, formal, desi oamenii au sesizat in scris si chiar au iesit in strada in anul 2009, iar presa a relatat despre acest dezastru ecologic in mod constant.
Da, incredibil, dar adevarat !
Exploatarile irationale efectuate de diferite firme, dar mai ales neluarea masurilor legale preventive de protectie a mediului si nici a unor masuri de inlaturare a efectelor acestor exploatatii, au determinat existenta si mentinerea acestui dezastru.
Da, malurile sunt distruse, podurile de pe sosea si CFR au fost afectate, barajul de la Sasarm a fost rupt, exista un real pericol de inundatii, oamenii nu mai apa in fantani, casele au peretii crapati din cauza circulatiei masinilor si utilajelor de mare tonaj, suprafete mari de teren agricol au fost distruse, exista gropi pline cu apa infestata care constituie un adevarat pericol public, exista mizerie si gunoaie peste tot, nimeni nu mai are curajul sa ia apa din rau ori sa faca baie.
Satul Cociu, ca si satul Floresti si altele din zona erau cunoscute ca mari producatori de legume si zarzavaturi proaspete si sanatoase. In prezent mai sunt doar cateva solarii ori parcele cultivate de oameni harnici, nesprijiniti de nimeni, iar noi suntem condamnati sa mancam produse aduse din import, nesanatoase si scumpe.
Cred ca balastierele au primit autorizatii de la Apele Romane si Agentia de protectie a mediului, ca platesc redevente la stat, admit ca avem nevoie de produse de balastiera, dar am vrea sa vedem ce prevederi exista in aceste autorizatii, care sunt clauzele contractuale privind protectia mediului si refacerea acestuia si mai ales daca obligatiile impuse firmelor prin aceste acte au fost respectate sau nu.
Din pacate, la noi, unii nu au rabdare in afaceri, urmaresc sa se imbogateasca rapid, cu orice pret, fara a se gandi decat la buzunarul lor, aplicand principiul “Dupa noi potopul !” Oamenii din Cociu spun ca balastiera Cocos-Udrea a venit tocmai din Bucuresti, a exploatat, a distrus terenul, a poluat mediul si a disparut fara sa repare nimic, fara sa plateasca pentru pagubele aduse oamenilor si mediului. De vina sunt cei care aveau obligatia sa verifice, atat in timpul efectuarii lucrarilor, cat si la terminarea acestora, respectarea conditiilor impuse prin autorizatii ori contracte si sa ceara imediat indeplinirea obligatiilor ori oprirea lucrarilor, respectiv sa solicite despagubiri, iar banii obtinuti sa-i foloseasca la refacerea mediului.
Ca avocat cu experienta, voi sprijini oamenii in demersul lor, le voi explica ce drepturi au si cum sa si le apere. Voi verifica prevederile din autorizatii si contracte, respectiv daca au fost sau nu respectate si ce masuri concrete, nu declarative, s-au luat.
Amintesc disp.art.1 al.1 din Legea apelor nr.107/2006: Apele reprezintă o resursă naturală regenerabilă, vulnerabilă şi limitată, element indispensabil pentru viaţă şi pentru societate, materie primă pentru activităţi productive, sursă de energie şi cale de transport, factor determinant în menţinerea echilibrului ecologic. Apa nu este un produs comercial oarecare, ci este un patrimoniu natural care trebuie protejat, tratat şi apărat ca atare.

Avocat Ioan Somesan, Candidat PER
pentru Presedinte C.J. BN si consilier judetean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5