DEZBATEREA PUBLICĂ PRINDE RĂDĂCINI ŞI LA BISTRIŢA

Am participat, în Sala festivă de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” la o dezbatere publică. Nu una obişnuită, poate, ci o demonstraţie de vorbire, susţinută pentru elevi, cu descoperirea şi arătarea paşilor necesari, cu explicarea detaliată a ceea ce se întâmplă într-un astfel de joc de rol, după un scenariu bine stabilit. Activitatea face parte dintr-un proiect judeţean, care îşi propune întreceri între şcoli, şi s-a bucurat de prezenţe deosebite: senator, Doina Pană, primar, Ovidiu Creţu, inspector şcolar general, Camelia Tabără, inspector şcolar de specialitate, Aurelia Dan, director, Constantin Rus, directoare- adjunct, Dorina Manta, responsabil cu proiecte educative, Alina Creţ, colegi profesori de socio- umane, Dan Coman, Ioan Luca, profesori de la alte şcoli, însoţiţi de elevi. Sala a fost neîncăpătoare pentru clasele de-a IX-a şi de-a X-a, de la „Rebreanu”, care au dorit să participe la o activitate aparte faţă de programul şcolar, atractivă şi educativă, în acelaşi timp.
Am aflat cu acest prilej că dezbaterea publică a devenit un sport, la propriu, nu la figurat, cu reguli, cu echipaje, care se întrec în susţinerea unui punct de vedere, cu timp alocat fiecărei intervenţii la cuvânt. Că Asociaţia Română de Dezbatere, Oratorie şi Retorică, pe scurt, ARDOR, se ocupă de relansarea vorbitului în public, pe teme din politic şi social, pornind de la eleganţa întâlnită şi studiată în Parlamentul englez de altădată. Şi că există un concurs naţional, iniţiat de Ministerul Educaţiei, aflat la a VII-a ediţie, intitulat „Tinerii dezbat”. Şi că există la sportul „debat”, un campion mondial pe 2008, din Cluj, pe nume Dan Cristea.
Oratorie şi retorică? Nu-i unul şi acelaşi lucru? Nu-i o trimitere la articolul scris de Titu Maiorescu, „Oratori, retori, limbuţi?” Nu. Beletristica se vede uşor îndepărtată, scoasă în afară, iar locul ei este luat de lecturile de ştiri şi de inducerea şi dezvoltarea unei gândiri critice pe marginea subiectelor actuale, de interes general.
Propriu-zis, demonstraţia „pe viu” a dezbaterii a fost realizată de patru studenţi clujeni, constituiţi în două echipe, avându-l coordonator şi moderator pe Raul Sălăgean, reprezentant ARDOR. Tema dezbaterii a fost „Uniforma obligatorie în şcoală”. La o masă, echipa Guvernului, „afirmatoare”, în reprize de câte opt minute, a susţinut avantajele acestui demers, cu argumente cum ar fi nevoia de apartenenţă la un grup, măsură de ajutor pentru copii cu probleme financiare şi asemuirea cu alte categorii, medici, poliţişti. La cealaltă masă, echipa opoziţiei, „negatoare”, cu un număr egal de membri şi timp de expunere, a văzut şi prezentat lucrurile altfel, vorbind atât despre o impunere ca stil de conducere, mai întâi în şcoli şi apoi la locul de muncă, omul obişnuindu-se ca cineva să-i spună mereu cu ce să se îmbrace, cât şi de o industrie a uniformelor mult prea scumpe.
Sigur că fiind o demonstraţie, accentul a aparţinut moderatorului, care atrăgea atenţia asupra detaliilor, care măsura timpul într-un mod original şi care a pregătit auditoriul să analizeze cele două pledoarii, renunţând la păreri proprii şi preţuind doar discursul tematic.
Finalul a adus un scor strâns, 63 la 62 pentru echipa negatoare, prilej de comentarii pe tema actuală, atât de sensibilă - obligativitatea purtării uniformei în şcoli. Dar, important a fost exerciţiul de a dezbate, cu idei, cu argumente, cu limbaj corespunzător, decent. Şi poate că acest antrenament nu este în zadar. Odată parcurs ghidul de folosire, însuşite instrucţiunile de utilizare, discursul, dezbaterea, fie că e în Parlament sau în alt spaţiu public, nu vor mai fi monument de stâlcire a limbii române, ci adevărată probă de virtuozitate, de cuvinte potrivite la locul potrivit, dacă nu cu meşteşug, cel puţin corect.
N-aş fi crezut că dezbaterea, folosind talent oratoric şi cunoştinţe de retorică, poate fi sport. Mai degrabă, artă. Dar, cum în artă nu există competiţie, iar în sport, da, şi cum tinerii sunt dornici să câştige, lumea de mâine are toate şansele să arate mai frumos, măcar la vorbe, dacă nu şi la fapte.
Judecând după reprezentativitatea la acest eveniment, opoziţia nu şi-a făcut simţită prezenţa.

Comentarii

14/03/16 14:12
Balan Marius-

Daca se tinea in CL era un simplu SIMULACRU .!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5