Din bucătăria “Ținutului Haiducilor”
Așezat pe un teren fertil, punct comun al relațiilor dezvoltate în timp pe axa urban – rural între locuitorii lui, “Ținutul Haiducilor” are, dincolo de toate premisele turistice cu potențial de amplificare, bucătăria lui: cu produse specifice cultivate în teritoriu, a căror piață de desfacere se găsește la Beclean, cu rețete tradiționale, cu bunuri agricole de origine vegetală, animală și chiar piscicolă produse aici.
Dincolo de truismul constatărilor că zootehnia, atâta câtă a mai rămas, și cultivarea fructelor și a legumelor sunt, de când lumea și pământul, ocupațiile aducătoare de venituri primare (și) în această zonă, mai multe gospodine din zonă s-au gândit că toate acestea pot fi mai bine identificate, pregătite, valorificate și promovate. Așa au ajuns să înceapă, în jurul Grupului de Acțiune Locală, constituirea în vara anului trecut într-o Asociație care să facă intențiile posibile. Aceasta și-a propus evidențierea unei gastronomii proprii “Ținutului Haiducilor”, pornind de la punerea în valoare a rețetelor din cămara bunicii și ajungând până la participarea la târguri și expoziții, crearea unei baze de date cu mâncărurile tradiționale de aici, organizarea unor întâlniri de tip șezătoare în jurul meselor gătite prin activități dedicate, recunoașterea autenticității prin înregistrarea și atestarea acestora conform legislației în vigoare, asigurarea condițiilor pentru procesare și obținerea de produse alimentare finite, la standardele impuse de piață, de consum. Silvoița, plăcinta creață, pogacele, haioșele, mălaiul dulce sunt doar câteva dintre rețetele tradiționale aflate în palmares. Devenit funcțional, proiectul de cooperare realizat în parteneriat cu GAL-uri similare din Maramureș și Polonia se pliază perfect pe idee. Mai nou, rezultatele se văd și pe e-COOP DETA (Durabil, Ecologic, Tradițional, Autentic) – Cooperativa rurală, instrument de coordonare a marketing-ului rural.
Adaugă comentariu nou