După … 11 noiembrie 1918
Există în istorie momente care influențează evoluția ulterioară a societății omenești sub aspecte diferite, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp.
Un asemenea moment s-a petrecut la 11 noiembrie 1918 într-un vagon de cale ferată staționat în pădurea Compiegne, unde la ora 5,10 dimineața a fost semnat armistițiul prin care s-a pus capăt Primului Război Mondial. După 4 ani de lupte, soldații din taberele adverse puteau să se privească față în față, fără a se împușca. Armele și armatele au decis cine este învingătorul și cine învinsul. Delegații din fiecare categorie - învingători și învinși – s-au întâlnit timp de aprox. doi ani pentru a purta negocieri în vederea semnării tratatelor de pace, fiecare încercând să obțină cât mai multe avantaje , învingătorii, teritorii și despăgubiri , învinșii, să diminueze cât mai mult pierderile. Din documentele rămase, din amintirile participanților, se poate reconstitui această perioadă destul de bine.
Odată cu încheierea războiului, nu s-au încheiat însă și suferințele oamenilor, deoarece din ianuarie 1918 și până în decembrie 1920, o teribilă epidemie de „gripă spaniolă” a afectat, în mai multe valuri, peste 500 de milioane de oameni, din care 50 de milioane au murit. Cel mai mare număr de morți a fost în India – 17 milioane, în Franța 400.000, în Spania 300.000, în Anglia 200.000. Un medicament eficient împotriva acestei boli nu a fost creat, cel mai mult a contribuit la combaterea ei o anumită imunitate dobândită de organismul uman, pe care unii specialiști o numesc „imunitate de turmă”.
Situația din zilele noastre poate genera mai multe întrebări, la care răspunsurile sunt greu de găsit.
- Istoria - se repetă ?
- Pământ avar, ești așa puțin din tine-n noi / Și-ți ceri puținul înapoi ?
Adaugă comentariu nou