După 20 de ani. Poetul Mihai Pleş, comemorat la Năsăud
După titlu, s-ar crede că este vorba de romanul lui Alexandru Dumas, în care sunt povestite aventurile a patru prieteni, însă, în cazul de față, este vorba despre romanul vieții poetului năsăudean MIHAI PLEȘ, la 20 de ani de la plecarea sa la ceruri. Prin scrierile sale a făcut voia lui Dumnezeu, așa că rămâne în veac, alături de alți pământeni, care au lăsat ceva în urma lor.
Prin grija și strădania mamei Floarea și a celor doi fii, Vlăduț la București și Georgelaș, cadru universitar la Cluj, la Facultatea de Geologie, pe care a absolvit-o și tatăl său, a avut loc miercuri, la Catedrala Ortodoxă din centrul orașului Năsăud, o slujbă de pomenire, prin care ne-am manifestat solidaritatea față de poetul cu o puternică viziune filozofică, ce a plecat la vârsta de 40 de ani într-un paradis productiv, în care are parte de belșug. „În casa Tatălui meu”, spunea Iisus, unde sunt multe lăcașuri și în mod sigur unul este dedicat celor care scriu, deoarece oamenii buni nu mor niciodată, ci doar populează cerul, trecând mai întâi prin mormânt.
Slujba de pomenire după 20 de ani a poetului modern, plin de sensibilitate și 18 ani de la plecarea tatălui său, Gheorghe, a fost oficiată de preotul Lucian Greab, ca un act de comunicare și respect față de cei dragi, a căror trup s-a întors pământului, prilej de reamintire și înviere a memoriei.
După Sf. Liturghie, au urmat momente literare, la o cafea, unde, prof. dr. Gheorghe Pleș a prezentat cărțile celui plecat: „Psalmi curbi” și „Turnul Abel”, s-a citit din creațiile sale, s-au purtat discuții și s-au adus aprecieri poeziilor sale profunde, cu mesaje de aventură a cunoașterii prin forța cuvântului, legenda neamului și dorul de divinitate. S-a încins un florilegiu de cuvinte, cu piese ale universului poetic în care se caută echilibrul și armonia cosmică, prozaismul, ironia, sarcasmul sau autoironia, sacralitatea gnomică, ce configurează substanțe postmoderniste cu proiecții în transmodernism, a viziunii poetului. La cele spuse de Gheorghe Pleș, au intervenit Ioan Seni, Lucreția Mititean, Ioan Mititean, care propune ca Astra și Filiala Năsăud a Ligii Scriitorilor Români să înființeze un cenaclu literar, care să poarte numele “Mihai Pleș” și rugămintea de a fi coordonat de profesorul său, dr. Gheorghe Pleș.
Regretatul poet năsăudean s-a născut pentru a fi nemuritor prin vers și fapte binefăcătoare!
Adaugă comentariu nou