După 26 de ani, pensionarilor li se face dreptate! Un bistrițean a contribuit la rezolvarea problemei grupelor de muncă!

Cei care au muncit în grupele I și II de muncă o viață întreagă nu vor mai fi nevoiți să-și lămurească în instanță sau umblând de la o ușă la alta prin instituțiile publice perioadele de vechime în condiții dificile, pentru a se bucura de beneficiile acestui statut la vârsta de pensionare.

Ieri, 13 noiembrie, a intrat în vigoare noul act normativ care modifică pentru a treia oară în acest an legea 263/2010, a pensiilor. Noua lege aduce clarificările necesare astfel încât nu vor mai fi diferențieri de neînțeles, discriminatorii, chiar și între angajați ai aceleiași întreprinderi, când unora li se recunoștea vechimea în grupele de muncă, iar altora nu și erau nevoiți să apeleze la instanță pentru dreptul lor. Povestea a trenat din anii 90, când fiecare întreprindere avea posibilitatea de a face încadrarea propriilor angajați în grupele de muncă, astfel încât au apărut discriminări nereglate atâta vreme.

Inițiator al prevederilor referitoare la încadrarea în grupa de muncă I și II a persoanelor care nu au fost nominalizate în liste de către unitățile angajatoare, dar au desfășurat activitatea în locuri de muncă încadrate în aceste grupe de muncă, din noua lege a pensiilor, este senatorul PSD de Bistrița-Năsăud, Ioan Deneș, care susține că astfel au fost eliminate inechitățile ce au condus la discriminare între persoane. Parlamentarul bistrițean a propus completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu aceste prevederi, care au fost incluse în Legea nr. 172/07.10.2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 808/13.10.2016 și intrată în vigoare ieri.

Senatorul bistrițean a mai avut pe perioada mandatului său completări substanțiale la legislația privind pensiile, cum ar fi introducerea valorii punctului de pensie care nu poate fi mai mică de 40% din câştigul salarial mediu brut, începând cu 01 ianuarie 2017 și instituirea celei de-a 13-a pensii pentru persoanele care au drept de pensie situat sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi nu realizează alte venituri.

Ioan Deneș și-a propus să susțină cauza pensionarilor și în următorul legislativ, în care speră să rămână după 11 decembrie, cu susținerea și votul oamenilor din Bistrița-Năsăud din 11 decembrie. Senator și președinte al Comisiei de administrație publică din această Cameră a Parlamentului României, Ioan Deneș vrea să contribuie la implementarea Programului de guvernare al PSD pentru perioada 2016-2020, care include măsuri favorabile tuturor care vor să se bucure de munca lor de o viață când ajung la vârsta pensionării, cum ar fi creșterea punctului de pensie până la 1400 lei în 2020, cu 500 lei mai mult decât acum și eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile sub 2000 lei și contribuțiile la sănătate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5