Ecoturismul, o potenţială soluţie de dezvoltare a serviciilor turistice din vecinătatea Parcului Naţional Munţii Rodnei

Miercuri, 20 august 2008, la sediul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, din localitatea Rodna, s-au desfăşurat lucrările seminarului–training cu tema „Ecoturismul, o potenţială soluţie de dezvoltare a serviciilor turistice din vecinătatea Parcului Naţional Munţii Rodnei. Au fost abordate trei aspecte principale:

  • Tendinţe la nivel internaţional în turisme şi ecoturism;
  • Noţiuni de ecoturism;
  • Aplicabilitatea lor în contextul Parcului Naţional Munţii Rodnei;

Seminarul a fost susţinut de Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România, în cadrul proiectului „Habitate prioritare alpine, subalpine şi forestiere din România” LIFE OS NAT/RO/00176. Au participat ing. George Predoiu, reprezentantul proiectului LIFE Natura, prof. Ştefan Buia, de la Năsăud, ing. Alexandru Jauca, şeful Ocolului Silvic Rodna, ing. Alina Hădărău, ing. Augustin Hădărău de la Parc, reprezentanţi din cadrul hotelurilor, motelurilor, pensiunilor turistice din localităţile limitrofe Parcului, reprezentanţi din cadrul primăriilor, presa.

În deschidere, ing. Doina Jauca, directorul A.P.N.M.R. a făcut o scurtă prezentare a Parcului, pe diapozitiv. Parcul are o suprafaţă de 46.399 ha şi se întinde pe raza a două judeţe, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, în proporţie de 80 şi respectiv 20%. Administraţia Parcului are 18 angajaţi, dintre care 12 sunt agenţi teren. Consiliul Ştiinţific al Parcului, cele care ia decizii, este format din 20 de specialişti reputaţi. Există, de asemenea, un Consiliu Consultativ de Administrare al P.N.M.R., format din 56 instituţii, plus cele 20 de personalităţi, membrei ai Consiliului ştiinţific. Creasta principală Est-Vest are o lungime de 55 km şi sunt 17 trasee omologate. Se vor face două trasee mai deosebite, spre Cascada Cailor, care este cea mai vizitată zonă a Parcului şi pe relaţia Valea Vinului – Poiana cu narcise, aici fiind 5 ha cu flori.

În continuare, ing. Andrei Blumer, Protecţia Mediului, specialist turism şi arii protejate, cu masterate la Universitatea Wageningen din Olanda, preşedintele Asociaţiei de ecoturism din România, a susţinut seminarul „Ecoturismul, o potenţială soluţie de dezvoltare a serviciilor turistice din vecinătatea Parcului Naţional Munţii Rodnei. S-a vorbit despre noul consumator de turism şi noul model orientat pe cerere, bazat pe studiul de piaţă. Trebuie o responsabilitate deosebită faţă de mediu. Sunt contacte directe cu diverse stiluri de viaţă, tradiţionale. Se pune accent tot mai mult pe turismul spiritual, iar internetul va deveni cea mai importantă bază de luare a deciziilor. Trebuie să fie o conştientizare legată de mediu, încălzirea globală, conservarea surselor de apă potabilă, managementul deşeurilor şi canalizării, impactul asupra culturilor. Trebuie să existe siguranţă şi securitate, se evită destinaţiile percepute ca nesigure. România este percepută ca zonă sigură. Investiţiile sunt distribuite spre mai mulţi parteneri. Sunt fonduri disponibile care pot fi atrase.

Ecoturismul în România este o piaţă neexplorată. În contextul naţional sunt considerate ca puncte slabe lipsa unei identităţi a destinaţiei, lipsa unui mecanism de comunicare între destinaţii şi piaţă şi lipsa de încredere din partea unor potenţiali clienţi. Ca puncte forte, sunt multe atracţii culturale şi naturale valoroase în zone rurale nealterate.

Ecoturismul este o formă de turism, unde principala motivaţie a turistului este observarea şi aprecierea naturii, a tradiţiilor locale direct legate de natură. Asociaţia de ecoturism din România, înfiinţată în anul 2003, este un parteneriat deschis pentru conservarea naturii şi turism în sectorul privat (tur operatori, pensiuni) şi entităţi din domeniul conservării naturii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5