Educație prin cultură pentru elevii năsăudeni

Comunicat de presă

Activități inedite organizate în cadrul proiectului cultural C.A.R.T.E. (Cultură, Artă Românească, Tradiție și Educație) pentru elevii de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Năsăud

Asociația Comunitarium Bistrița a organizat o serie de activități cuprinse în calendarul proiectului cultural C.A.R.T.E. (Cultură, Artă Românească, Tradiție și Educație), proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Scopul acestui proiect a fost promovarea culturii tradiționale locale în rândul elevilor din grupul țintă, 220 de elevi din clasele primare de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Năsăud. Elevii au descoperit meșteșugurile zonei Năsăud. În luna octombrie elevii au avut parte de diverse activități care i-au adus mai aproape de specificul satului românesc de altădată.

În 11 octombrie, elevii au descoperit unul dintre cele mai vechi meșteșuguri tradiționale: opincăritul. Sub îndrumarea doamnei Floarea Cosmi, renumită în zonă pentru măiestria sa, elevii au învățat să creeze opinci, înțelegând efortul și priceperea din spatele acestui tip de încălțăminte tradițională.

În data de 15 octombrie, elevii au vizionat piesa de teatru Experții digitali, pusă în scenă de trupa de teatru Metamorfoze de la Clubul Copiilor Năsăud, sub coordonarea doamnei profesor Maria Rus. Reprezentația a dorit să sublinieze contrastele dintre lumea tradițională și cea modernă. Elevii au avut șansa de a reflecta asupra diferențelor culturale și tehnologice, dar și asupra impactului pe care evoluția digitală îl are asupra obiceiurilor și tradițiilor noastre.

O altă activitate importantă din cadrul proiectului a avut loc pe data de 21 octombrie, când elevii au vizitat păstrăvăria RIN din Romuli. Aici, ei au avut ocazia să descopere cum se pregătește păstrăvul după o rețetă tradițională, gustând din mâncăruri specifice zonei, într-un cadru pitoresc ce a întregit experiența culinară. Chef Nina Rus le-a prezentat copiilor câteva secrete ale bucătăriei tradiționale românești, provocându-i pe aceștia să experimenteze și ei anumite preparate.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5