Elena M. Cîmpan: Alegeri la Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sibiu

     Într-o atmosferă de reală prietenie literară, trăsătură definitorie a unei asociații profesionale, a avut loc la Sibiu, oraș cântat atât de frumos în poeziile poeților care-au fost și au rămas, prin operă, Lucian Blaga, Radu Stanca, Iustin Panța, Adunarea de alegeri a noului președinte al Uniunii Scriitorilor din România, după ce Nicolae Manolescu a plecat dintre noi, prin moarte, la 23 martie, anul curent. Filiala Sibiu este condusă de Ioan Radu Văcărescu și este alcătuită dintr-un număr de 73 de membri ( din statistici, la finele anului 2023), dintre care unii sunt cu domiciliul în străinătate, mai ales în Germania. Este o Filială unită, cu multiple activități, cu un program bine gândit și susținut, în principal de președintele ei, împreună cu membrii din colectivul director, dar și cu participarea scriitorilor care au ales să se apropie, și în acest fel, de orașul de pa malul Cibinului.

Printre reușitele Filialei se numără câștigarea Turnirului de poezie de la Alanya, Turcia, în octombrie 2023.

     La alegerile din 20 iunie, ora 12.30, la sediul Bibliotecii ASTRA, din Sibiu, o clădire istorică de pe vremea intelectualilor din Transilvania, care au înființat Asociațiunea Transilvană pentru Literatură Română și Cultura Poporului Român, cu Andrei Șaguna, Timotei Cipariu, Gheorghe Barițiu,  au participat mulți scriitori, cu drept de vot, astfel încât adunarea să fie statutar constituită. Rezultatul alegerilor pentru președintele Uniunii Scriitorilor din România se va comunica în data de 26 iunie 2024, la deschiderea urnelor, după votarea din toate Filialele.

      Alegerea noului președinte al USR se face pentru un mandat egal cu durata rămasă din mandatul în curs, respectiv 2024-2028, așa cum este precizat în Convocatorul de pe site-ul Filialei Sibiu a USR. Varujan Vosganian, aflat în ipostaza de vicepreședinte și prim-vicepreședinte al Uniunii , în mandatele lui Nicolae Manolescu,  prezent la Adunare, și-a prezentat un rezumat al propriului program deja făcut public și cunoscut de către scriitori. Printre punctele de rezistență, se numără: reașezarea statutului scriitorului în societatea românească, atragerea tinerilor scriitori talentați în rândurile Uniunii Scriitorilor, reconstruirea imaginii Uniunii Scriitorilor și promovarea ei în spațiul public.

     Din discursul domnului Varujan Vosganian, foarte implicat și activ, de altfel, mi-a trezit interes detaliul care spunea despre asemănarea și mândria cu Goethe, în calitatea-i de ministru al economiei și finanțelor ( personalizând, și eu mă laud cu Goethe, fiind născută în aceeași zi, la secole distanță ). Scriitorul Varujan Vosganian, scriitor român de origine armeană,  are o operă așezată în timp, tradusă, citită și recunoscută. „Cartea șoaptelor”, „Cartea poemelor mele nescrise”, „Povestiri despre oameni obișnuiți”, lansată și la Bistrița, și recentul „Dublu autoportret” sunt câteva exemple de literatură adevărată, validată. Paginile revistelor intensifică în ultima vreme prezentarea și analiza operei lui Varujan Vosganian ( vezi România literară, Nr. 26/ 2024, comentarii critice, de Răzvan Voncu, „Copiii revoluției”, pe marginea cărții „Dublu autoportret”, Editura „Polirom”, Iași, 2024 ).

     După ce că anul 2024 este un an al alegerilor, pentru cei ca noi, scriitori și jurnaliști, se mai adaugă două rânduri de exprimare a votului, la Uniunea Scriitorilor și la Uniunea Ziariștilor Profesioniști, pentru 20 iulie, 2024. Inspirația este cea care ne va însoți, în decizii și în creație.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5