Elena Săsărman, "Privind înapoi cu iubire", un act de valorizare a experienței de viață

Ioan L. Șimon

Dacă unii autori, în scrierile lor memorialistice, au privit în trecut cu resentimente, unii chiar cu mânie (parafrazând celebra piesă de teatru a lui John Osborne: "Privește înapoi cu mânie"), în cartea sa intitulată sugestiv "Privind înapoi cu iubire", apărută la Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2021, privește înapoi, cu multă iubire, parcursul unei vieți împlinite în sânul familiei sale și în societate – o viață trăită în spiritul dragostei și al respectului pentru părinți, pentru pământul strămoșesc. O iubire ce poate constitui un model al descoperirii credinșei strămoșești, al tradițiilor ancestrale, dar mai ales al adevărului etern care dă sens vieții și o face cu talent și emoție, dând dovadă de o sinceritate cuceritoare care captează privitorul încă din primele pagini ale volumului.
Cartea emană o înțelepciune luminoasă, dobândită de la minunații ei părinți: tatăl Constantin, "un țăran autentic și ferm", care nu umblase cu ambiguități, care a trăit frumos până la vârsta de 85 de ani; ultimii 20 de ani fiindu-i zdruncinați prin moartea iubitei sale soții, Ana, mamă a șapte copii: Livia, Elena, Felicia, Constantin, Ludovica, Maria și Aurelia, care toți sunt în viață și sunt sănătoși, cu familii și copii, chiar strănepoți – deci un arbore genealogic viguros care înfruntă timpurile cu trăinicie.
Chipul mamei este descris cu emoție și admirație: "... a fost omul cel mai complex din tot ca am întâlnit în viața mea – spune autoarea. Atât de vertical încât nimic nu putea s-o îndoaie, totul filtrându-se prin mintea și sufletul ei. Avea aprecierea tuturor celor din jur, vorbea puțin și judecat. Era profund creștină, iubea totul din jur, oameni și animale.. Nu vorbea pe nimeni de rău, nimeni n-a auzit cuvinte rele din gura ei..."
Viața Elenei Săsărman a fost permanent un drum inițiatic de cunoaștere și spiritualizare, de acumulări de valori morale și creștinești care i-su dat ei și familiei adevăratul sens spiritual al vieții.
Un moment semnificativ în viața ei spirituală și afectivă a însemnat călătoria în Țara Sfântă – moment crucial care i-a întărit spiritul ei profund religioc, dându-i un sens director întregii existențe personale, dar și membrilor familiei, soțului și celor doi copii realizați atât profesional cât și spiritual, prin trăiri experimentate în această călătorie și a altor pelerinaje, la mănăstiri și sărbători religioase din țară și din afara geanițelor țării. Doamna Elena Săsărman ne oferă și de această dată o carte deosebit de prețioasă, cu un mesaj spititual exemplar, mai ales tineretului de azi, fiind deosebit de convingătoare, despre rolul muncii și al rugăciunii, al studiului și lecturii, al dăruirii față de semenii noștri, al sacrificiului, dar mai ales al valorii iubirii în viața noastră.
Așa cum afirmă și Elena Gabriela Săsărman, în prefața cărții, cu sinceră admirație că această carte este una specială. "E o carte atotcuprinzătoare, un amestec de literatură, istorie, geografie, teologie, filosofie populară, etnografie, impregnată cu mult lirism, ce îi dă cărții un farmec apaqrte."
"Privind înapoi cu iubire" are un caracter memorialistic, dar satisface cerințele modernității actuale prin folosirea tehnicii intertextualității, constând în înserarea unor texte din Biblie sau lirica românească și unjiversală, ceea ce dovedește o erudiție solidă și o conștiință scriitoricească de necontestat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5