Elevii din Bistrița, afectați de ce văd pe internet
Elevii din Bistrița, afectați de ce văd pe internet
Mai mulți elevi din clasele a șasea și a șaptea din zona Bistrița-Năsăud și-au deschis sufletele și au mărturisit că sunt afectați de ce văd în mediul online, pe care îl accesează adesea.
Elevii au conturi pe platforme de social media precum TikTok. Au recunoscut că uneori întâlnesc conținut nepotrivit sau neplăcut și au specificat că TikTok nu este o rețea la care ar trebui să aibă acces frații lor mai mici.
Ei au mai vorbit despre faptul că sunt afectați psihic de persoanele din online care se dau drept altcineva în conversații și, în unele cazuri, chiar au nevoie de ajutor specializat. Părinții, însă, le refuză de multe ori mersul la psiholog, pretinzând că ei, de fapt, nu au probleme.
Părinții nu știu ce fac ei pe internet
Așa cum s-a mai observat de multe ori în țară, în vizitele Caravanei Siguranței Online, părinții elevilor nu sunt la curent cu activitatea lor pe internet și, astfel, nu conștientizează pericolele la care sunt supuși copiii care dau peste conținut nepotrivit vârstei lor.
Potrivit unui studiu realizat de Asociația ADFABER, 90% dintre elevii intervievați spun că părinții lor nu știu ce se întâmplă pe platformele sociale pe care ei își petrec timpul. De altfel, în situațiile de hărțuire online, elevii preferă să tacă.
Un alt studiu realizat de ADFABER declară că 7 din 10 copii spun că ei sau prietenii lor au fost victime ale hărțuirii online.
Toți elevii, însă, sunt de acord că nimeni nu le-a explicat nimic concret despre situațiile reale cu care se pot întâlni în online.
Elevii învață cum să se apere în online
Ultima instituție de învățământ vizitată în acest an de către Caravana Siguranței Online Eroii Internetului a fost Școala Gimnazială Tiha Bârgăului, acolo unde echipa ADFABER le-a vorbit elevilor despre cum activitatea lor pe internet devine amprentă digitală și le poate influența viitorul personal sau profesional.
Caravana Eroii Internetului, în parteneriat cu Poliția Română
Caravana Eroii Internetului a mers prin mai multe orașe din țară,a adunat povești despre ce întâlnesc elevii în spațiul digital și le-a vorbit despre siguranța online.
În urma demarării unui parteneriat cu Poliția Română, mai mulți specialiști în prevenirea criminalității au vizitat, de asemenea, școli din țară, pentru a le vorbi elevilor despre siguranța online și programul Eroii Internetului.
Caravana face parte din programul Eroii Internetului, dezvoltat de Google și organizat în România de către Adfaber. Programul este destinat atât părinților, cât și profesorilor. Din program, părinții învață gratuit despre siguranța online pentru ca, apoi, să le poată vorbi copiilor despre riscurile pe care le pot întâlni și cum pot să le abordeze. Programul abordează situații precum phishing, online bullying, impactul amprentei digitale, dar îi și învață pe copii cum să își construiască o parolă puternică.
Aflat deja la cea de-a doua ediție, programul a adunat peste un milion de elevi, care au învățat cum pot deveni cetățeni digitali responsabili.
Citiţi şi:
- Eroii Internetului. Patru echipe de la Şcoala Gimnazială Tiha Bârgăului, în competiţie
- Relatia copiilor romani cu internetul
- Robert Szasz: Șapte ani de social media
- Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Bistrița, „față în față” cu digitalizarea mediului școlar de învățare
- Liceul Tehnologic Florian Porcius participă la concursul național Ora de Net
Adaugă comentariu nou