Elevii din Budești, lecții la Tășuleasa și în Pădurea Pedagogică

Prof. Rus Augustin - Școala Gimnazială Budești

Prin colaborarea cu Primăria comunei Budești și prin contribuția domnului primar Codrea Vasile, 44 de elevi din ciclul gimnazial al Școlii din Budești selectați după rezultatele la învățătură și purtare, au efectuat o excursie la Piatra Fântânele la sediul Asociației Tășuleasa și la Pădurea pedagogică din apropiere.
Pentru mulți elevi proveniți din zona de Câmpie a județului a fost o noutate absolută deoarece ei nu mai văzuseră niciodată în realitate un munte, nu au avut ocazia să calce cu piciorul pe această formă de relief, să primească informații cuprinzătoare despre modul de formare, despre componența petrografică, despre vegetația și animalele sălbatice care trăiesc în această zonă, despre modul cum oamenii valorifică resursele existente aici, cum s-au adaptat ei la condițiile climatice mai deosebite etc.
După un drum de aprox. 100 de km am ajuns în jurul orei 10 la sediul Asociației Tășuleasa unde eram așteptați de gazde deoarece știau de vizita noastră. Ca să scăpăm de o ploaie măruntă și rece am fost poftiți într-o sală încăpătoare unde într-un șemineu ardea un foc de lemne ce răspândea o căldură plăcută și necesară. Conform previziunilor meteorologice ploaia urma să mai țină numai aprox. o oră, iar după aceea urma să ieșim afară pentru a ne desfășura programul propus. În acest timp, organizatorii ne-au prezentat un filmuleț despre modul de constituire a asociației și activitățile la care participă membrii săi. Am înțeles că la început a fost ideea unor oameni luminați și cu dragoste de natură, idee care s-a pus în practică în această zonă prin amenajări corespunzătoare care să permită activitatea unei echipe capabilă să propună semenilor altfel de modele de urmat, să arate ce se poate face cu mijloace simple, să dezvolte încrederea în oameni și în natură, să arate cum poți să te eliberezi de stres, de gânduri rele, cum poți realiza ceva durabil fără să fii constrâns, cum te poți amesteca cu ceilalți și a vibra cu ei indiferent de vârstă, cum găsești răgaz la neliniști și sprijin la nevoie, cum te convingi ce poți face tu mai bine, cum poți aduce zâmbetul pe fețele unor semeni etc. Ideile acestea nu au rămas numai în mintea acestor oameni minunați ci au fost puse în practică prin două acțiuni de mare amploare cu urmări imediate și de perspectivă. Prin acțiunea Camionul de Crăciun zeci de mii de copii au beneficiat de un pachet care la desfacerea lui le-a provocat multe bucurii atât lor cât și părinților. O acțiune amplă cu efect de durată este cea de împădurire a unor suprafețe de teren supuse degradărilor datorită defrișărilor necontrolate sau a alunecărilor de teren, acțiune ce s-a desfășurat și în satele comunei Budești în 3 etape.
Atrași de scopurile nobile ale asociației, artiști din diferite domenii au sprijinit prin talentul lor diferite manifestări. Ne-au atras atenția actorul Marcel Iureș care interpretându-l pe Ivan Turbincă parcă luase pădurea de păr și o purta prin fața noastră iar Ada Milea ne-a făcut să credem că așezați pe un butuc îi ascultăm concertul cu adevărat deși el fusese susținut cu ceva timp în urmă.
Vizionând filmulețul prezentat parcă ne-am simțit și noi participanți la acțiunile organizate de Asociația Tășuleasa, am fost îndemnați să răspundem la întrebarea Eu sunt voluntar - tu ce ești?
Deoarece previziunile meteorologice s-au adeverit, am putut să ieșim din sala unde am vizionat filmulețul spre a vizita Pădurea pedagogică. Aici elevii au primit explicații științifice despre diferite specii de arbori,cum pot să îi deosebească, ce valoare au,care este rolul lor în natură, au fost îndemnați să observe pădurea ca un ecosistem, să înțeleagă legăturile omului cu pădurea. Nu este tot timpul la îndemâna elevilor să poată desface un copac pentru a-i observa interiorul, pentru a-i mirosi esența ce o degajă, pentru a-i observa inelele și a face legături între acestea și vârsta copacului, pentru a parcurge sub formă de labirint trunchiul celui mai gros copac din lume sau a-i măsura lungimea celui mai înalt copac . În Pădurea pedagogică aceste lucruri sunt posibile, alături de alte explicații despre viața animalelor care trăiesc în pădure, a relațiilor ce există între acestea.
După servirea mesei calde oferită de organizatori a urmat surpriza promisă de aceștia elevilor încă de la începutul activităților. Ea a constat în parcurgerea unui traseu între doi copaci falnici situați de o parte și de alta a unui mic lac unde era instalată o tiroliană. Ce emoții, ce reacții au avut majoritatea elevilor,ce amintiri le-a lăsat acest eveniment e mai greu de descris. Am discutat numai cu asistenta care asigura prim ajutor în caz de nevoie, întrebând-o ce ne facem dacă se scapă un elev în baltă, mi-a răspuns că trebuie scos repede de acolo, dar că pe ea nu putem conta deoarece îi e tare frică de apă. Nu a fost nevoie de nici o intervenție a ei deoarece totul a decurs normal.
Am mai fi zăbovit încă mult timp în Pădurea pedagogică, zonă inspirat denumită așa, alături de acești oameni minunați care ne-au fost gazde pentru o zi, timpul însă a trecut repede și noi aveam de parcurs 100 de km, așa că ne-am luat rămas bun de la ei, cu speranța că am mai putea ajunge și cu alți elevi la alte … lecții.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5