Elevii sângeorzeni într-o "altfel" de excursie...

,,Să ştii mai multe, să fii mai bun!’’ este îndemnul pe care şi elevii din Sîngeorz-Băi, de la Şcoala Gimnazială ,,Artemiu Publiu Alexi’’, l-au urmat săptămâna trecută , perioadă în care au fost  implicaţi în diverse activităţi care au răspuns intereselor şi preocupărilor lor , punându-le în valoare talentele şi capacităţile în domenii diferite  şi stimulându-le participarea  la acţiuni variate, în contexte nonformale.

         Pentru 101  elevi din clasele a III-a și a IV-a două zile din săptămâna ,,Scoala Altfel" au fost cu totul ,,altfel". Însoțiți de învățătoarele  Mărioara Avram, Anuța Pop, Ana Maria Borș, Mariana Istrate și Cătălina Șorecău au ,, luat cu asalt" Baza de Pregătire pentru Prim Ajutor și Intervenție în Situații de Urgență a Crucii Roșii Române, filiala Cluj, de la Valea Ierii, cel mai important proiect național al Crucii Roșii Române din ultimii 90 de ani, început în iunie 2014 și inaugurat oficial în septembrie 2017.Scopul acestei excursii tematice ,,Fii voluntar! Fii Crucea Roșie!"a fost creșterea gradului de implicare a copiilor în acțiuni la nivelul comunității locale, considerând voluntariatul drept o resursă viabilă pentru soluționarea unor probleme cu care se confruntă lumea contemporană.

Aflat într-un spațiu mirific, străjuit de Muntele Mare și Muntele Rece, complexul  poate găzdui în jur de 100 de persoane. Baza mai are, pe lângă locuri de cazare, și o sală de mese, bucătărie, săli de curs, zone de relaxare, dar și zone de pregătire, amenajate în natură.

În prima zi, după ce au făcut cunoștință cu noua locație și cu împrejurimile, copiii au participat la workshop-ul cu tema ,, Învață primul ajutor! Salvezi, dacă știi să acționezi ! " Preluați de mai mulți voluntari, coordonați de Simona Bratu, directoarea bazei, cei mici au  învățat cum să acorde primul  ajutor ,cum să intervină în situații de urgență ( dezastre naturale) sau  în situații limită ( accident rutier, înec, incendiu, căutare de persoane dispărute). Ziua s-a încheiat cu activități distractive ,artistice și sportive .

Cea de-a doua zi a început cu sunet de sirenă, dis – de – dimineață , care anunța un program de  înviorare pe platoul bazei, urmat de un mic-dejun binemeritat. Aproape ,,în regim militar", cum s-a exprimat o fetiță, cu toții au pornit prin pădure, spre Stânca Șoimu, aflată la 2 km distanță, să aplice ceea ce au învățat la cursurile teoretice. În traseu au întâlnit diverse situații de urgență : persoane rănite prin alunecare sau prin lovire cu obiecte ascuțite, persoane aflate în hipotermie, stop cardio-respirator sau rătăcite prin pădure. În toate aceste cazuri , simulate, copiii au intervenit cu o mare responsabilitate , dăruire și profesionalism,  fiind răsplătiți cu aplauze, cuvinte de laudă și o diplomă de participare, care să-i motiveze să devină , cu adevărat voluntari , indiferent de situație.

După două zile încărcate de curiozitate ,îndemânare, frumusețe, mișcare, bucurie, emoție și încântare ,copiii și-au luat ,, rămas bun" de la tot personalul bazei, chiar și de la Lola, cățelușa care le-a fost prieten de nădejde, cu promisiunea reîntoarcerii în aceste locuri încărcate de căldură, de frumos, de liniște și de relaxare.

 

Înv. Anuţa Pop, Şcoala Gimnazială  ,,A.P.Alexi’’ Sângeorz-Băi

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5