Eşti absolvent şi nu ţi-ai găsit un loc de muncă? Cum poţi beneficia de indemnizaţia de şomaj

*Tinerii care au absolvit o formă de învăţământ gimnazial, liceal, postliceal, profesional, special sau universitar în 2013 şi nu reuşesc să-şi găsească loc de muncă în maximum două luni pot depune solicitare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează absolvenţii care au terminat liceul, şcoala postliceală sau facultatea şi nu au un loc de muncă că pot obţine o indemnizaţie de şomaj, timp de şase luni. Această indemnizaţie se ridică la 250 de lei şi reprezintă jumătate din valoarea indicatorului social de referinţă, care este în prezent 500 de lei.

Absolvenţii trebuie să se înregistreze în 60 de zile de la absolvire pentru a beneficia de ajutor de şomaj

Întâi de toate, absolvenţii trebuie să se prezinte în termen de 60 de zile de la absolvire la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a fi luaţi în evidenţă.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, peste 2.700 de liceeni au susţinut examenul de bacalaureat. Peste 58% dintre cei înscrişi la Bacalaureat au şi promovat acest examen, restul urmând să se prezinte din nou la sesiunea din toamnă.

Absolvenţii care nu vor alege să-şi continue studiile prin înscrierea la facultate pot beneficia de acest ajutor din partea statului. Ei sunt aşteptaţi să se înregistreze la ghişeele AJOFM BN. După 60 de zile de la luarea în evidenţă, dacă nu îşi găsesc un loc de muncă aceştia vor putea să beneficieze de indemnizaţie de şomaj.

Pentru a putea obţine aceşti bani, tinerii sunt rugaţi să se prezinte la ghişee cu următoarele acte: buletinul, în original şi copie, certificat de naştere în original şi copie, actele de studii şi calificare în original şi copie, adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie, din care să rezulte că sunt apţi de muncă. De această indemnizaţie pot beneficia şi absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat sau nu s-au înscris la acest examen.

Statul acordă subvenţii substanţiale firmelor care angajează absolvenţi

Pentru a reduce şomajul în rândul tinerilor absolvenţi statul încurajează firmele şi agenţii economici să-i angajeze pe aceştia imediat după terminarea studiilor prin acordarea de subvenţii sub formă de ajutor de stat, în funcţie de studiile absolvite. Astfel, pentru fiecare absolvent de şcoală profesională angajat, firmele primesc lunar 500 lei, timp de 12 luni cu obligativitatea de menţinere a angajatului timp de 3 ani. Suma se ridică la 600 lei pentru absolvenţii de liceu şi 750 lei pentru cei cu studii superioare.

De asemenea, legea permite acordarea unor prime de încadrare absolvenţilor care reuşesc să îşi găsească un loc de muncă. La nivel european s-a adoptat ,,Garanţia pentru tineri”, program care obligă autorităţile din statele membre să ia măsuri pentru ca orice tânăr care în patru luni de la absolvire nu reuşeşte să găsească un loc de muncă, o variantă de a-şi continua studiile sau un program de formare profesională.

De asemenea, Ministerul Muncii pregăteşte două proiecte cu fonduri europene dedicate tinerilor absolvenţi, fiecare în valoare de câte cinci milioane de euro.

Foto: mediafax

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5