Exilul românesc
Revista
Volumul «Timpul și oglinda. Contribuții ciorănesciene» de Ștefan Ion Ghilimescu (Ed. Limes, Cluj-Napoca, 2019) apare ca o necesară restituire în cultura României a unui „mare necunoscut”, Alexandru Ciorănescu. Este necunoscut deoarece numele lui nu a intrat în conștiința publicului din România în gradul în care s-ar fi cuvenit acestui important om de cultură, român și european totodată – scrie Mihaela Albu în cronica sa. Alexandru Ciorănescu a trăit în exil peste 40 de ani. Savantul a avut/a adus contribuții importante literaturii române (mai mult de cincizeci de studii), literaturii franceze (autor a mai mult de cincizeci de lucrări, aici incluzându-se și Marea Bibliografie a Literaturii Franceze din secolele XVI, XVII și XVIII, în nouă volume mari), literaturii italiene (o duzină de lucrări de mare importantă concentrate pe cei mai mari autori), literaturii spaniole (autorul fiind deosebit de interesat de literatura barocă și estetica neoclasicismului, în Spania fiind pionerul studiilor de literatură comparată). A avut contribuții în demeniul teoriei literare și mai cu deosebire studii literare și istorice canariene (A.C. trăind și activând o perioadă îndelingată în Insulele Canare). Despre Alexandru Ciorănescu se vorbește pe larg într-un interviu difuzat la Radio România Cultural (în septembrie 2000), realizat de Ileana Corbea, avându-i ca protaginiști pe Georgeta Drăghici, Dan Grigorescu, Nicolae Florescu, Andrei Ionescu, participanți la simpozionul intitulat „Personalități ale exilului românesc – Alexandru Ciorănescu”. De asemenea este publicată o scrisoare către artistul plastic Eugen Drăghicescu, prezentată de Crisula Ștefănescu la rubrica „Din corespondența literară a exilului”. Revista mai publică un fragment dintr-un interviu cu Al. Ciorănescu, realizat de Nicolae Florescu în 1993. Marele savant era reîntors în țară. Își povestește viața cu mult farmec, plină de noblețe și încărcată de muncă neîntreruptă.
Exilul românesc a fost și rămâne neîncetat în atenția revistei „Jurnalul Literar”. Exilul românesc este/a fost marcat de prezența câtorva personalități care au creat faimă în lume: Alexandru și George Ciorănescu, Vintilă Horia, Ștefan Baciu, N.I. Herescu, Alexandru Busuioceanu, Basil Munteanu, Eugen Coșeriu și încă mulți alții. De aceea exilul românesc nu trebuie ignorat. Cei care îl compun trebuie „aduși acasă” prin lucrări și monografii, studii și cercetări dedicate în exclusivitate.
Despre cărți și personalități românești, câteva mențiuni: Georgeta Drăghici atrage atenția asupra cărții de memorii scrisă de Annie Bentoiu, apărută anul trecut în volum unic la Ed. Humanitas, «Timpul ce ni s-a dat. Memorii 1944-1959». Tot Georgeta Drăghici realizează și un interviu cu fiica autoarei, Ioana Bentoiu, care în final, referindu-se la memoriile și perioada pe care o cuprind, scrise de mama sa, afirmă că este interesant să constați, citind cartea, cum se trece de la o societate cât de cât normală, care avea și ea tarele ei, (cea de dinainte de război) la această nebunie (perioada postbelică, comunizată) care, până la urmă, înseamnă un război civil între o putere politică și popor. Titu Popescu are în vedere o nouă monografie, scrisă de Florina Lircă Moldovan, «A fi critic literar. Cornel Regman», apărută la Editura Muzeului Literaturii Române, București, 2019, concluzionând: „Monografia Florinei Lircă-Moldovan ridică documentarea la rang de artă, prin grija compulsării ei din cele mai variate surse – opinii critice, studii și articole, interviuri și scrisori (...) – și găsirea surselor în amintirile contemporanilor, în memoria urmașilor. Cred că acesta este meritul ei de bază: că a epuizat sursele documentării despre Cornel Regman, că rezultatele le-a asamblat în evocări în care devenirea operei este investigată în paralele cu devenirea vieții”.
Revista are în cuprins multe alte eseuri, interviuri, comentarii remarcabile semnate de: Dr. Mihai Neagu Basarab, Ciprian Dad, Constantin Mihai, Petre Isachi, Corneliu Florea, Alexandru Herlea, Daniel Alin Ciupală, Dana Dad, Dr. Mihai Mihailide, Ionel Savitescu, Andi Ștefănescu, Dan Anghelescu, Victoria Dragu Dimitriu ș.a.
Adaugă comentariu nou