Expoziţii de fotografie şi desen, pictură în cadrul Zilelor Şcolii Populare de Arte Bistriţa
Inimoasa, tânăra şi neliniştita, dar şi talentata interpretă de muzică uşoară, ce de curând şi-a lansat un album cu şlagăre de neuitat, dirijoarea de cor bisericesc, dar şi directoarea Şcolii Populare de Arte din Bistriţa, prof. Rozalia Fucă Tomescu, ne-a transmis, trecând prin sediul redacţiei celui mai ştiut ziar din zonă – „Răsunetul”, unde trudim şi noi ca redactori, o invitaţie de 3 zile la sărbătoarea - expoziţii şi spectacol – prilejuită de încheierea anului şcolar 2017-2018.
Prieteni cu domnia sa de o viaţă şi admiratori ai ei de la distanţă, am dat curs acestei invitaţii-scrisori de iubire faţă de elevii-cursanţi şi, în zilele de 5-6-7- iunie, am fost prezenţi la manifestările derulate.
În acest material jurnalistic voi privi şi cu ochiul artistului cele două expoziţii de fotografie şi aceea de desen-pictură, vernisate în sala de expoziţii a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, manager, dr. Gavril Ţărmure.
Expoziţia de fotografie a clasei Şcolii Populare de Artă din Bistriţa, având ca îndrumător pe prof. Robert Kovacs, cuprinde lucrări de artă fotografică, predominant cu peisaje hibernale de iarnă din Parcul Municipal din Bistriţa, cu puritatea albului imaculat al zăpezii virginale, cu un portret uman şi câteva imagini citadine, de case şi străzi, toate vădind talent, emoţie şi sensibilitate, un ochi ciclopic ce poate cuprinde complexitatea realităţii lumii vizibile şi invizibile – 3 D, în care cu onoare am venit, temporar, şi ne ducem viaţa ca într-un semestru de şcoală galactică.
Expoziţia a fost vernisată de directoarea şcolii, prof. Rozalia Fucă-Tomescu, de invitatul ei, managerul Şcolii Populare de Arte din Cluj-Napoca, Vasile Corpodean şi de prof. Robert Kovacs. Expun artiştii fotografi Ana Maria Larionesi, Andreea Reman, Andreea Vasilescu, Codrin Someşan, Cristina Rus, Delia Florea, Iulia Cristina Capătă, Maria Onofrei, Oana Elena Zăgrean, Răzvan Rus şi Stelian Pintea.
De remarcat că în cadrul aceste expoziţii fotografice şi-au prezentat lucrarea de diplomă soţii Larionesi, sub genericul „Metamorfoză cu fluturi”. Aceasta a fost în după-amiaza zilei de 5 iunie 2018.
A doua zi, în 6 iunie, am participat la vernisajul Salonului de desen-pictură al clasei Şcolii Populare de Arte din Bistriţa, găzduit tot de sala de expoziţii a Centrului Judeţean pentru Cultură, vernisaj la care au cuvântat directoarea – prof. Rozalia Fucă-Tomescu şi prof. Bogdan Dănilă, care au remarcat calităţile plastice de talent, desen şi armonie a culorilor, de vastitatea tematicii şi plasticii compoziţiei, a plajei coloristice,de talentul şi sensibilitatea penelului măiastru aflat în destinele şi mâinile acestor adevăraţi ucenici vrăjitori ai artei culorilor şi sufletului. Expoziţia poartă numele semnificativ „Vibraţii cromatice”, căci şi noi, oamenii, ca şi întreaga noastră lume, avem un cod de vibraţii, darmite creaţiile noastre, care au simţul nostru principal, din cele şase zicem noi, gândindu-ne şi la paranormal-telepatie, vedere la distanţă, vederea aurei etc., şi în ea descoperim sufletele colorate, de artişti plastici în devenire, pictori adevăraţi, dedicaţi în special picturii în tradiţionale, dar şi experimentând uneori, cu stiluri diferite, în funcţie de talentul primit la naştere şi de etajul cultural dobândit prin şcoală, universitate, prin educaţie şi civilizaţie: Ionel Voicu, Aurelia Moldovan, Simona Bucşa, Marinela Lupşan, Mirela Orban, Brici-Kerekeş Bianka, Marius David Nicolae, Maria Ujică, Viorica Creţu, Livia Oprea.
Lucrările plastice cuprind peisaje, portrete, natură statică, desene-portret, cadre abstracte, metafizice cu ceasuri imaginare şi personaje misterioase, civilizaţii coloristice exotice înspre arta neagră, dar şi mioritice – europene, familiare, per total, un salon pictural reuşit, o izbândă a clasei de pictură, a pictorilor îndrumaţi de prof. Bogdan Dănilă, ce nu a scăpat să nu fie portretizat de elevii săi.
Două expoziţii rodnice, de bilanţ artistic, la sfârşit de an şcolar 2017-2018, ce dovedesc hărnicia şi talentul acestor români şi creştini locuitori ai Bistriţei în Anul Centenarului Marii Uniri!
„Ut pictura poesis!”
Citiţi şi:
- Şcoala Populară de Arte Bistriţa organizează deosebite evenimente în cadrul Zilelor Şcolii
- Şcoala Populară de Artă Bistriţa, expoziţie în capitala Transilvaniei
- ZILELE ȘCOLII POPULARE DE ARTE BISTRIȚA. Săptămâna viitoare
- Un eveniment inedit de colaborare interjudeţeană – Clujul, oraşul comoară
- Pe aripi de muzicã uşoarã, în Câmpiile verzi ale Rozaliei Fucã-Tomescu
Adaugă comentariu nou