Fiadul în sărbătoare! Fii și nepoți ai satului au revenit acasă!
În ziua de 8 septembrie 2024, satul Fiad din comuna Telciu a primit zeci de lătureni, fii și nepoți ai satului, în frumoase costume populare. Toți s-au simțit bine acasă, ca la început de lume, cu sentimentul negrăitei taine de comuniune cu originile noastre nobile și ziditoare, participând cu drag la ediția a ll-a a Zilei Satului, de parcă Fiadul a fost pentru o zi Patria Transilvaniei.
La inițiativa ing. scriitor Valer Toderici, cu sprijinul primarului Sever Mureșan și a Consiliului local din Telciu, satul Fiad a revenit la rânduiala strămoșilor, care au ctitorit această matcă și vatră, unde omul este copleșit de-o lăuntrică și tainică bucurie și măreție.
Satul, un cosmos întreg, o întrupare istorică pe pământul transilvan, a devenit gazda tradițiilor neîntrerupte, suflet din suflet, viață din viață netulburată de nici o întunecime, de nici un gol istoric. În cărțile prezentate, scrise de fii ai satului: Valer Toderici, Rodica Fercana și Florentina Pop, cât și cântecele prezentate de un minunat grup vocal condus de profesoara Cristina Vlașin, găsim noblețea inimii, blândețea, omenia, hărnicia și sensibilitatea făpturii țăranului de pe această pitorească vale, unde natura dobândește o rânduială a spiritului, unde cerul a coborât pe pământ și a ridicat pământul la transparența cerului, la seninătatea și lumina sărbătorească a zorilor nepieritoare. Oaspeții au fost întâmpinați de călăreți și caii lor frumos împodobiți, un tandem al spiritului prin delicata sa alcătuire.
Să cercetăm satul așa cum face Valer Toderici și dacă nu-l putem face să dureze în timp, să-l mutăm în cărți și cântec, spre a rămâne o prezență pilduitoare pentru generațiile viitoare.
Redăm mai jos și gândurile a doi participanți și anume, Ioan Lazăr și Ioana Lăpușneanu, făuritori de lumi noi, prin cărți scrise ce au la bază o documentare riguroasă.
„O zi și un eveniment de mare românism și patriotism, de acțiune literară, la „Ziua Satului Fiad”, com. Telciu” spune ziaristul Ioan Lazăr. O minunată și sensibilă întâlnire și activitate de mare rezonanță literară, cât și de identitate națională românească, cu multiple valențe și trăiri de o sensibilitate aparte, s-a derulat la Biserica Ortodoxă din Fiad, prin lansarea unui elocvent volum de proză, aparținând consacratei scriitoare RODICA FERCANA, sugestiv intitulat „DESTIN” apărut la consacrata editură „SOLON” din Bistrița, originară de pe meleagurile comunei, bunicii fiind din Fiad! A fost o oază de fericire, bucurii și împliniri, la Marele Praznic al Nașterii Maicii Domnului - Sfânta Marie Mică!
Felicitări deosebite scriitoarei, gazdelor, organizatorilor, frumoșilor și neaoșilor români din minunatul ținut binecuvântat de Dumnezeu!”
„Lansare de carte „DESTIN”, autor Rodica Fercana, „Catrene epigramatice” de Valer Toderici și „Întristări” de Florentina Pop sunt cărțile semnate de scriitori ai satului, spune scriitoarea Ioana Lăpușneanu. Un drum șerpuit printre dealuri și coridoare născute din îngemănarea crengilor de arțar, te mână de la TELCIU la FIAD, un sătuc parcă uitat de lume, înființat la data de 7 ianuarie 1950, un păstrător adevărat de tradiție și cultură.
Undeva, la margine de drum, o bisericuță din lemn, găzduiește pe Bunul Dumnezeu, care, la rându-i, ocrotește mâna de suflete ce viețuiesc în acest ținut pitoresc. Aici se ține slujba religioasă o dată pe lună. Astăzi ne-a pogorât Duhul Sfânt, în taina rugăciunii, părintele Anton-Viorel Pop și părintele Teodor Sărmaș, care a spus Sfânta predică de înțelepciune. După săvârșirea rugăciunii, ținută desigur, după rânduiala bisericească, a urmat evenimentul propriu-zis al acestei zile, și anume, lansarea cărții „DESTIN”, vol. I, autoare fiind Rodica FERCANA.
Moderatorul acestui eveniment, a fost nimeni altul decât scriitorul Valer Toderici, însoțit de soția dânsului, Maria Toderici, oameni de aleasă omenie, care ne-au primit cu toată căldura divină și obiceiuri/datini păstrate cu sfințenie din veac în veac.
Delegația ASTREI NĂSĂUDENE compusă din: prof. Ioan Seni - președintele onorific al Despărțământului ASTRA Năsăud, prof. Mircea Daroși - redactorul șef al revistei „ASTRA NĂSĂUDEANĂ”, domnul Ioan Mititean – președintele Ligii Scriitorilor Filiala Năsăud, domnul Macedon Tofeni - redactorul șef al revistei „GLASUL ARMADIEI”, doamnele Lucreția Mititean, Rodica Daroși, Ioana Lăpușneanu, Sabina Gălan, doamnele Zamfira Toderici și Raveca Vlașin, aparținătoare delegației ASTREI DEJENE, cât și Pompei Pop conducătorul mașinii „Cu cartea pe roți”, au fost așteptați la intrarea în satul Fiad de doi călăreți îmbrăcați în straie de sărbătoare, care au dat de veste în tot satul că, fiica lor -RODICA FERCANA - se întoarce astăzi pe meleagurile natale, să arate că „a devenit OM MARE”, așa cum i-a promis mamei: „îi vedea dumneata mamă, ce OM MARE, am să ajung”.
Licențiată în economie, autoarea a 22 de volume de poezii și proză, ne invită într-o călătorie în timp, pentru că, numai așa o să-i putem cunoaște viața ei, în toate ipostazele. Cu alte cuvinte, ne-a invitat să-i cunoaștem DESTINUL.
Ne spune autoarea: „Am acceptat că viața nu este niciodată așa cum ne așteptăm. Uneori, este formată din suișuri și coborâșuri radicale, iar speranțele și visurile se schimbă pe măsură ce intrăm în diferite etape ale existenței noastre. Din noianul încețoșat al trecutului, am scos la iveală acele trăiri care băteau mai des la poarta amintirilor.”
Felicitări alese autoarei și domnului col.(r) Dumitru Sângeorzan, care i-a fost alături pe tot parcursul evenimentului, dar și celor care și-au exprimat gândurile despre cărțile prezentate: Radu Barna, Ioan Lazăr, Ioan Seni, Mircea Daroși, Ioan și Lucreția Mititean, Raveca Vlașin și Zamfira Toderici.
Apreciere sinceră pentru editura „SOLON” din Bistrița, condusă de domnul director Dorin-Radu Barna și domnului Ioan Lazăr, cel care i-a însuflețit cu darul lui oratoric pe toți cei prezenți la această lansare de carte.
Oamenii satului prezenți în număr mare, au depănat zeci de amintiri ce ne îndeamnă să eliberăm prejudecățile, constrângerile și gândurile negative care ne risipesc energia și ne obosesc mintea. La Fiad s-au reprodus cuvintele așa cum se rostesc în popor și s-a promovat CULTUL PRIETENIEI, RESPECTUL RECIPROC și PATIMA ARTEI DE A IUBI ce germinează și înfloresc în viața satului transilvan, unde rememorăm amintirile.
Ioan Mititean
Comentarii
Mii de mulțumiri, stimate președinte a filialei Năsăud a LSR, dl. Ioan Mititean pentru prezentarea cu alese cuvinte a frumoasei sărbători de pe Valea Fiadului. Emoțiile mă copleșesc și acum la cât de frumos am fost primiți de către fiezenii-telceni. Am mulțumit tuturor pe facebook. Închid în sipetul inimii mele exprimările tuturor, începând cu relatarea de suflet a scriitorului Ioan Mititean.
Domnule președinte năsăudean al LSR, atenței la acorduri: „cu sprijinul primarului Sever Mureșan și a Consiliului local din Telciu”, dar mai ales învățați să nu mai puneți virgulă între subiect și predicat, cum faceți, la greu, și în acest articol.
Mulțumim pentru sesizări. Mititean învață, chiar dacă-i bătrân!
OK! Cu toate cele bune.
Mulțumim,din suflet,scriitorului Ioan Mititean
Și directorului ziarului, Menuț Maximian,
Pentru aceste frumoase cuvinte...potrivite,
Mulțumim,Primarului și Domnului Părinte,
Pentru că sărbătoarea noastră,crește an de an,
În frumosul Ținut... năsăudean!
O mie nouă sute cinzeci,e anul de-nființare,
A satului Fiad, pe-aceste vechi hotare,
Căci,cu documente istoricii, ne spun,
Că pe aici Împăratul,spre Viena,pe aici avuse...drum,
De la Telciu,în spre satul Bragomirești,
Trecut-a împăratul cu hoarde...împărătești,
Căci avut-au case și biserică,pe...deal,
Cu mulți ani înainte-n vechiul, nost...Ardeal!
Trasportat-au lemne,cu trenul Mocănița,
De-a lungul Văii Fiad,spre Valea Sălăuța,
La Fabrica de cherestea,unde se făceau scânduri,dar și doage
Pentru occidentali și unde era, mereu, nevoie.
Dar lungile...traverse,pentru căile ferate,
Cărat-au românașii și le-au dus,pe...spate!
Adaugă comentariu nou