”FORMA LUCRURILOR” – DE NEIL LA BUTE – TEATRUL NAȚIONAL TÂRGU-MUREȘ !

Alexandru Cristian Miloș

În cadrul stagiunii teatrale – 2015 – Teatrul Național Tg.Mureș, Compania Liviu Rebreanu – a prezentat în eleganta și cocheta sală de spectacole a Teatrului de Vară din Bistrița – excelentul spectacol de teatru direct, minimalist, în stil american – ”Forma lucrurilor” de Neil LaBute. Traducerea și adaptarea Cristi Juncu. O piesă ce ne-a entuziasmat – optimist !
Subiectul este unul generos – reamintind de tema din ”Faustul” lui Goethe sau de monstruosul personaj Frankenstein – o studentă, Evelyn, decide să-și ia diploma – sculpând – în ”carne vie” și în ”sentimente”, într-o ”poveste de amor” – folosind ca material – pe Adam - , tot student – dar și supraveghetor la un muzeu de artă. După o poveste de amor – cu toate impedimentele licențioase de limbaj sexy – ori porno – după modificarea formei fizice și morale a lui Adam, după calomniile sentimentale – cu prietenii și colegii lor – Alice și Philip – pregătită de nuntă și despărțindu-se în cele din urmă – limita artei, adevărul monstruos, oarecum al libertății graniței dintre real și imaginar iese în prim plan – transformând personajele dramei – din iubiți, îndrăgostiți, prieteni – în monștrii de egoism și individualism, scoțând în evidență o societate bolnavă de narcisism și de lăcomie, în ruină morală, trasând cu un sistem de valori întors cu capul în jos, unde total se negociază, se vinde și se cumpără iubirea, sentimentele, într-o societate – iad de consum, fără nici o urmă de moralitate divină !
Iubirea, prietenia, umanismul, sentimentele, morala, rațiunea, arta știința sunt niște sloganuri politico-profitoare – ale unor indivizi la fel de feroce. De fapt lumea apare ca o tristă și jalnică – tragicomedie – în care ”Forma lucrurilor” este aleatoare, incertă, browniană ca mișcare socială și umană – cu vagi pete de rațiune divină.
Iadul nu trebuie căutat în altă parte, el este -lumea noastră- comercială, de piață de vânzare – cumpărare, de consum, capitalistă ! În acest iad uman – oamenii devin niște străini ce se mint și se înseală – fără remușcări – urmărindu-și doar interesele.
Chiar și arta – iubirea devine o afacere într-o lume de mafioți afaceriști de lucruri și sentimente. O piesă de reflecție și meditație – jucată – cu sensibilitate, ironie și sarcasm – de actorii Companiei ”Liviu Rebreanu” – de la Teatrul Național din Târgu-Mureș.
Publicul bistrițean, tânăr în majoritate – a savurat cu ropote de aplauze și tăceri meditative – jocul direct, fără perdea – ca și viața reală, dură, brută – a interpreților marcați parcă grafitti.
Chiar și încrucișările sentimentale – între parteneri – între perechile – două – de prieteni – scot în evidență – absurdul acestei lumi de consum – ce nu mai are nici o busolă, reper – moral !
E un spectacol de teatru – ce te pune cel puțin pe gânduri – dacă nu te face să organizezi mitinguri și marșuri pe străzile Terrei.
Din distribuție i-am remarcat pe: Costin Gavază, Raisa Ane, Georgiana Ghergu, Ciprian Mistreanu – toți cerând roluri memorabile.
Decor și costume: Cristina Grigoraș, Regia: Adrian Iclenzan. O dramă cu accente psihologice, freudiene și sociale. Ce-ar mai fi de spus?! Mai nimic . . .
Căci ”Forma lucrurilor” și a Ființelor omenești am adăuga noi – este sub semnul – principiului fizic al incertitudinii a lui Heisenberg !
Și totuși – Iubirea – ar putea – Iubirea necondiționată, fără vreun profit, fără vreun preț de vânzare – cumpărare – Iubirea Divină – ar putea răscumpăra Ființele și lucrurile de pe Terra – remodelând forma lor din Iad în Rai ! Un Orizont de așteptare pe care – cei aleși – îl anticipează!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5