( Foto). Am fost pe şantier. Lucrările de la blocul afectat de explozie, de pe Arţarilor, executate peste 70%. Viceprimarul Gelu Muthi: Locatarii îşi vor putea petrece Crăciunul în casa lor

Viceprimarul municipiului Bistriţa, Gelu Adrian Muthi, alături de specialişti din cadrul Primăriei Bistriţa şi ai firmei de construcţii Inst Nistor SRL Bistriţa, au evaluat stadiul lucrărilor de refacere a apartamentelor şi de punere în siguranţă a blocului de pe str. Arţarilor, nr. 20, afectată de explozia din octombrie 2016.
„Suntem la 70% din volumul de lucrări, sperăm ca în cel mai scurt timp să finalizăm. Domnul ing. Ioan Blaga spune că într-o lună şi jumătate, eu spun că mai repede. Insist să fie mai repede. Trebuie să înţeleagă toată lumea că ne încadrăm în fondurile alocate de Primăria Bistriţa ca ajutoare de urgenţă pentru punerea în siguranţă a imobilului. Finisajele trebuie ca fiecare să şi le refacă, şi mă refer la parchet, zugrăveli, gresie, faianţă. Noi punem construcţia în siguranţă. Fiecare apartament a fost tratat diferit, în funcţie de gradul de distrugere. În baza expertizei tehnice, a proiectării au fost alocate fondurile. (...) Ne dorim ca de Crăciun locatarii să fie în casele lor”, ne-a declarat viceprimarul Gelu Muthi.
Potrivit acestuia, valoarea lucrărilor se ridică la 730.000 lei, fiind făcute intervenţii nu doar în apartamentele de pe scara direct afectată, ci şi în zona limitrofă, acolo unde au apărut fisuri. De asemenea, va fi făcută şi hidroizolaţia întregului bloc, iar pe viitor se va propune şi includerea acestui imobil în programul de reabilitare termică prin fonduri europene.
De cealaltă parte, directorul executiv al Inst Nistor, ing. Ioan Blaga, a menţionat că, în medie, 20 de muncitori, constructori, instalatori etc. sunt pe şantier, inclusiv în zilele de sâmbătă, pentru a putea finaliza execuţia, diriginte de şantier fiind ing. Ciot Vasile. „Lucrările au fost de o complexitate deosebită, fiind un bloc atipic, nefiind lucrări normale. Vă daţi seama că vorbim de o explozie în urma căreia planşeele s-au încovoiat şi în sus şi în jos. A trebuit lucrat cu foarte multă atenţie să nu cadă”, a menţionat ing. Ioan Blaga. Lucrările au cuprins, dincolo de punerea în siguranţă, adică lucrări la structura de rezistenţă, şi înlocuirea reţelelelor sanitare, electrice, a tâmplăriei etc. Pentru instalaţia de încălzire, montarea centralei şi a caloriferelor revine locatarilor. „Expertul, proiectantul, împreună cu Primăria şi reprezentantul asociaţiei de locatari şi noi, constructorul, trebuie să punem clădirea să fie sub exploatare, adică rezistentă la orice pericole, cutremure etc. Mai departe, partea de finisaje o va suporta şi locatarii, pentru a şi-l aduce la nivelul pe care şi-l doresc dânşii. Ei trebuie să gândească pozitiv, să se gândească că cineva a alocat aici nişte bani, sute de mii de lei, o valoare mare, după aceea trebuie să vii şi tu să contribuie, pentru că interesul este al tău, să-ţi faci casa aşa cum vrei”, a mai spus ing. Ioan Blaga. Acesta a menţionat că, numai dacă proprietarii vor dori, firma le va prezenta şi oferte pentru aceste lucrări de finisaje.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5