Inaugurare de sezon estival La Băile Figa. Parcul Balnear creşte pe an ce trece.

Sâmbătă, 31 iunie a avut loc deschiderea oficială a unui nou sezon estival în Parcul Balnear Băile Figa. Băile sunt gata pentru primirea turiştilor, pe toată durata primăverii s-a lucrat intens la construcţia unui nou bazin uriaş cu apă dulce, la curăţarea şi pregătirea bazinelor, la amenajarea şi întreţinerea plajelor, pregătirea teraselor, a spaţiilor verzi, a amenajărilor florale şi peisagistice, a locurilor de joacă pentru copii şi a terenurilor de sport.
În plus, administraţia parcului balnear a suplimentat numărul umbrelelor parasolare, a şezlongurilor şi a colacilor, precum şi numărul locurilor de relaxare pe terase. De asemenea s-a lucrat şi la împrejmuirea Complexului, şi a început amenajarea unui sat de vacanţă, cu ansambluri de câte şase căsuţe de lemn. Tot pentru cazarea turiştilor, în imediata apropiere a Băilor, sunt construite câteva zeci de cabane, pregătite deja să îşi primească oaspeţii, pentru petrecerea unor sejururi de neuitat în staţiunea turistică beclenară, astfel că, începând din această vară va exista o capacitate de cazare a turiştilor de peste 1.000 de locuri.
În privinţa utilităţilor şi a serviciilor de care se vor putea bucura turiştii, pe lângă serviciile din complexul acoperit (piscină cu apă dulce, jacuzzi, sală de masaj, sală de fitness, cabinet medical), cei care ajung la Băile Figa se vor avea la dispoziţie în aer liber un bazin cu apă sărată, două bazine mari cu apă dulce, plaje extinse cu umbrele şi şezlonguri, bazin rustic pentru băi de nămol, un lac cu apă sărată, un râu leneş cu colaci şi cu tobogan acvatic, aqualandul cu cele trei tobogane uriaşe, parc de joacă pentru copii, terenuri de sport cu gazon sintetic şi terase cu peste 500 de locuri, precum şi alte facilităţi turistice.
Primarul Nicolae Moldovan a facut şi o scurtă prezentare a evoluţiei Băilor Figa de- a lungul anilor: ” În urmă cu patru ani am gândit pentru Beclean o direcţie viabilă, care aduce mulţi bani, turismul. Noi aveam sarea şi nămolul. Am făcut acest obiectiv să îmbunătăţim veniturile Primăriei şi am apelat în prima fază la fondurile europene. Nimeni n-a prea crezut în acest proiect, dar au apărut rapid primele certitudini. În fiecare an aici a apărut ceva nou. Sunt nişte încasări, cel puţin de 1,5 milioane anual, care se reinvestesc şi staţiunea creşte”.
El a apreciat că în crearea locuri de cazare prin construirea de cabane sau căsuţe, privaţii au investit cel puţin 4 milioane de euro: ”Acum putem caza nonstop, şapte zile din şapte, cel puţin o mie de doritori. Va apărea şi un hotel destul de mare, acum într-o fază destul de avansat”.
În ceea ce priveşte noul sezon estival, primarul Becleanului a mai dat încă câteva detalii: ” Avem parteneriat cu Jandarmeria, o grupă va fi aici nonstop, avem salvamari şi asistente. Am mărit efectivul de oameni, ca să nu avem vreo surpriză. Va fi realizat şi un centru de informare turistică. Avem o altă calitate a apei, avem staţie de tratare nouă, care ne furnizează produsul la o altă calitate. Salinitatea apei este foarte ridicată de anul acesta, nămolule de calitate. Nu era suficient luciu de apă când aveam 5.000-10.000 de turişti, nu aveau loc suficient să facă baie, şi atunci am extins cu încă un bazin. Mai sunt mici detalii de pus la punct, dar în 5-10 zile va fi funcţională o nouă piscină imensă. Cam aici am punctat anul acesta. Trenuleţul care va face legătura între Beclean şi Băile Figa îl vom avea la dispoziţie, din Ungaria, undeva în iunie-iulie”.
Potrivit unor date statistice ale Primăriei Beclean, datorită Băilor Figa, peste 135.000 de turişti au vizitat oraşul Beclean în 2013. Faptul că acest complex balnear se află la o distanţă mică de oraşul Beclean, conectat la drumul european E58, reprezintă un avantaj, Băile Figa fiind foarte accesibile turiştilor.
Dacă e să ne uităm doar la zona dezvoltatorilor imobiliari, care au avut la dispoziţie terenuri publice concesionate pentru amenajarea de cabane şi sate de vacanţă, cel puţin 4 milioane de euro, bani privaţi, au fost investiţi la Băile Figa în cei câţiva ani de funcţionare, pentru a asigura în jur de o mie de locuri de cazare, câte există în prezent.. Numai în satul până nu de mult cunoscut doar pentru înstruţatul boului, există deja 20 de pensiuni gata să facă turism rural, şi asta în timp ce infrastructura se dezvoltă vertiginos, începând cu introducerea apei potabile şi continuând cu asfaltul ce are să se toarne în continuarea drumului ce duce la staţiune.
Şi asta nu e tot. În viziunea de ansamblu, pe termen ceva mai lung, perspectivele se referă la hoteluri şi alte astfel de proiecte de anvergură. Bazele sunt de pe acum construite, în condiţiile în care în teritoriu se află în derulare, din fonduri europene, un amplu proiect, cel cu “Ţinutul haiducilor” (din care fac parte 61 de parteneri publici şi privaţi), menit să dezvolte întreaga zonă rurală din jurul Becleanului şi a Băilor Figa. Ba mai mult, ideea îşi propune să treacă graniţele judeţului şi chiar ale ţării, în baza unui parteneriat cu Grupuri de Acţiune Local din Maramureş, Ungaria şi Polonia, pretabil la proiecte punctuale de dezvoltare turistică, în cadrul cărora fiecare să vină cu ceva reprezentativ: Figa, cu ale sale ape sărate şi nămoluri curative gata de valorificări nelimitate; Gyula din Ungaria, cu resursele ei balneare; staţiunea poloneză de lângă Cracovia, cu turismul montan; Maramureşul, cu specificul său folcloric.
Asociaţia pentru Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă Someş-Dej, cea care derulează aceste iniţiative, s-a înfiinţat în anul 2010 în ideea de a duce la evoluţia infrastructurii din “regiunea Someş”. La centrul construit la Băile Figa, aceasta desfăşoară un proiect de creştere a resurselor umane, în valoare de 140.000 de euro.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5