Încotro va merge PDL

1.Despre scindarea PDL.

În presă sunt prezentate scenarii conform cărora Elenei Udrea şi noii ei formaţiuni i se vor alătura cca. 50 de parlamentari, inclusiv de la PNL şi PP-DD. Pare doar o fumigenă în jocul negocierii post-Convenţie. E foarte puţin credibil ca nişte parlamentari PNL, deci de la Putere, să se alature unui fantomatic partid de Opoziţie.

De asemenea, dacă unii de la PP-DD vroiau să plece era mult mai probabil să migreze spre Putere. Este greu de realizat o dizlocare masivă de parlamentari sau vreun succes răsunator al unei formaţiuni nou apărute, mai ales dacă poartă marca “Băsescu”. Să ne amintim eşecul UNPR-ului, creat tot pe “migrări”.

Deşi acest lucru s-a întâmplat în plină guvernare PDL, iar UNPR a beneficiat de sprijinul prezidenţial şi guvernamental, tot a fost un fiasco electoral (la fel şi ca Forţa Civică etc.).

2. Ponderea fiecarei tabere.

Atât Elena Udrea, cât şi Traian Băsescu vorbesc despre un PDL rupt în două (50-50) şi dau ca argument scorul de la Convenţie. Aceasta e o afirmaţie fără acoperire. Oricine e familiarizat cu dinamica congreselor politice ştie că pe ultima suta de metri se poate obţine – de către un candidat - un număr mare de voturi. Însă un vot punctual, dat contra unor interese de moment, nu se transformă decât în puţine cazuri în convingeri pe termen lung. Puţini mai au chef de aventuri politice sau sunt dispuşi să părăsească organizaţii gata constituite, cu forţa locală, pentru ceva ce încă nu există.

3. PDL-ul post Convenţie; “Mişcarea Populară”.

E previzibil ca PDL-ul condus de Blaga se va apropia de PNL, fie că va rămâne întreg, fie ca “tabăra” Udrea va pleca. Imediat dupa alegeri, Opoziţia şi presa cotrocenistă au reluat mesajele de genul : USL se rupe. Termenul sugerat era unul rapid, până-n prezidenţiale, poate chiar anul acesta.

Liderii USL au procedat foarte corect, preluând ei tema şi vorbind despre o destrămare a USL în 2016. Prin aceasta au rezolvat două lucruri : au anihilat tema băsistă, preluând-o ei; au fixat acestă ruptură într-un termen predictibil şi în cadru organizat, nu haotic sau cu scandal. În perspectiva acestei destrămări, atât PSD cât şi PNL vor încearca să se întărească. PNL-ul, în mod evident, se va apropia de PDL-ul lui Blaga.

Asta poate va duce (ipotetic vorbind) inclusiv la o susţinere a lui Antonescu la prezidenţiale - ca semnal politic al apropierii. Mai ales după distanţarea publică de Băsescu, Blaga va conduce un partid frecventabil şi mai uşor de "digerat". În cazul în care tabara Udrea se va constitui într-o noua formaţiune, va fi o mişcare menită să-i creeze lui Băsescu un partid pe care să-l conducă din 2014. Posibilul candidat la prezidenţiale va fi Emil Boc.

Construcţia e destul de riscantă, pentru că va fi centrată - într-un fel sau altul - pe Băsescu. Acesta uită faptul că nu mai are priză la mase, iar din 2014, fără pârghiile care-l menţin încă acum –Servicii, DNA, sprijinul extrem – nu va mai avea nicio putere şi nici forţa de a fi locomotiva vreunui partid.

PESURSE.RO

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5