Indemnizaţia de creştere a copilului a crescut de la 1 iulie. Care este suma minimă plătită de stat
Limita minimă a indemnizaţiei creşte la 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată (1.250 de lei), respectiv 1.063 de lei, faţă de 600 de lei, cât este în prezent.Conform noilor norme de aplicare a CICC, aprobate în şedinţa de Guvern din data de 22 iunie 2016 prin Hotărârea nr 449/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr 473/24.06.2016.
Limita maximă a indemnizaţiei este modificată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate. De asemenea, suma suplimentară pentru gemeni/multipleţi sau situaţii de suprapunere creşte la 85 % din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. Stimulentul de inserţie se stabileşte la 50% din indemnizaţia minimă.
Potrivit Ministerului Muncii, persoanele care în ultimii doi ani anterior datei naşterii copilului, adopţiei, încredinţării în vederea adopţiei, plasamentului sau tutelei, au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
Părinţii care depun pentru prima dată cerere pot opta pentru concediu şi plata indemnizaţiei de creştere pentru o perioadă de doi ani. Dacă doresc reluarea activităţii, aceştia pot depune cerere numai până la împlinirea de către copil a vârstei de un an şi zece luni pentru acordarea stimulentului de inserţie până când copilul împlineşte trei ani.
Părinţii care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani nu trebuie să depună cerere pentru a prelungi sau relua concediul. Pentru aceste persoane, cuantumul indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului.
Totodată, prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap se face din oficiu.
***
Modalitățile de informare, respectiv înregistrare a cererilor-tip pentru prelungirea/reluarea dreptului la indemnizația pentru creșterea copilului, la A.J.P.I.S. Bistrița-Năsăud, în temeiul Legii nr. 66/2016, sunt următoarele:
1. Numărul de telefon disponibil pentru a se oferi informații suplimentare, în legătură cu aplicarea Legii nr. 66/2016, este:
0747-021022
2. Adresa de e-mail a A.J.P.I.S Bistrița-Năsăud unde se vor putea transmite pentru înregistrare cererile-tip, în temeiul Legii nr. 66/2016 este:
3. Există 3 modalități de transmitere a cererii și a documentului/documentelor privind suspendarea raportului de muncă sau de serviciu:
3.1. Prin prezentare directă la sediul A.J.P.I.S. Bistrița-Năsăud;
Program de lucru cu publicul:
luni și miercuri: 8:30 – 18:00;
marți, joi și vineri: 8:30 – 16:00.
3.2. Prin serviciile poștale sau de curierat, în plic închis, la adresa A.J.P.I.S. Bistrița-Năsăud, str. Liviu Rebreanu, nr. 59, 420008 Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud cu specificația ”Prelungire/reluare drepturi ICC”
3.3. Prin transmitere în format electronic, scanat, la adresa de email: [email protected]
Citiţi şi:
- Ani Bob: Indemnizaţia pentru creşterea copilului a crescut! Pentru unii, simţitor
- Cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului este de 15.059 lei. Majoritatea beneficiarilor încasează indemnizaţia minimă!
- Aproape 75% dintre indemnizaţiile pentru creşterea copilului cresc de la 1 februarie
- Modificări “în bine” ale indemnizaţiei de creşterea copilului şi stimulentului de inserţie
- Indemnizaţia pentru mame, 85% din venituri, dar nu mai mult de 3 salarii medii
Adaugă comentariu nou