Inspectorul şcolar general adjunct Zoltan Deak: Liceul Teoretic Radu Petrescu din Prundu Bârgăului, cel mai mic procent de absenteism, cu 1,6%. În top, Liceul Logos şi Colegiul Infoel

În primul semestru al acestui an şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a efectuat peste 70 de monitorizări în 17 licee şi 15 şcoli gimnaziale, 7 grădiniţe, 4 şcoli speciale, 3 cluburi şi la Palatul Copiilor cu privire la fenemoneul absenteismului în rândul elevilor, a anunţat inspectorul şcolar adjunct Zoltan Deak.

„Numărul absenţilor, nu vă spun o noutate, este mai mare la licee. Am constatat că la acelaşi tip de şcoală există diferenţe foarte mari. De exemplu, la un liceu, procentul elevilor absenţi de 1,6%, iar la alte şcoli era de 39%. Am constatat diferenţe mari în cadrul aceleiaşi instituţii şcolare cu personalitate juridică, la o structură absenţi puţini, la alta, foarte mulţi absenţi. Am constatat că în foarte multe cazuri, unităţile şcolare cu rezultate foarte bune la examenele naţionale au şi puţini absenţi. Unitatea cu 1,6% absenţi a avut promovabilitate la Bac de 93%”, a declarat acesta.

Inspectorul şcolar adjunct de la IŞJ BN a menţionat că în multe situaţii nu se recunoaşte fenomenul şi se încearcă a fi acoperit, atât de către elevi, cât şi de cadrele didactice sau de diriginţi. „O altă constatare este că nu se trec absenţele, ceea ce face ca imaginea fenomenului de absenteism să nu fie reală. În foarte multe şcoli ni s-a spus că  momentul monitorizării nu a fost oportun, înainte de sărbători, după sărbători, că a fost prea dimineaţă sau prea târziu”, a menţionat prof. Deak.

         Acesta a evidenţiat câteva exemple pozitive, la licee, în top fiind cu 1,6%  Liceul Teoretic „Radu Petrescu” Prundu Bârgăului, pe locul doi, cu 2,2% fiind Liceul Creştin Logos, iar pe locul 3, cu 2,7%, este Colegiul Tehnic Infoel. La şcoli gimnaziale, Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa cu 1,4% este pe locul I, urmată de Şcoala Gimnazială Parva – 1,7% şi Şcoala Gimnazială Romuli – 2,7%.

„Pentru semestrul al II-lea vă solicităm, la nivelul unităţilor şcolare, să faceţi propria monitorizare. Modul în care faceţi această monitorizare va fi tema unei viitoare inspecţii. Vă rugăm să conştientizaţi colegii profesori asupra obligativităţii respectării art. 102 din ROFUIP care spune că prezenţa elevilor la fiecare oră de curs se verifică de către cadrul didactic care consemnează în catalog, în mod obligatoriu, fiecare absenţă. Să se încerce să se identifice cauzele, nu ezitaţi să cereţi ajutorul colegilor de la CJRAE şi să se încerce să se intervină punctual. Nu o să putem elimina absenteismul, dar este de datoria noastră să încercăm să reducem acest fenomen”, a mai spus „adjunctul” de la IŞJ BN, recomadând atât monitorizarea acestei situaţii, discuţiile cu părinţii, dar şi „un act didactic atractiv, cu metode interactive care să stimuleze dezvoltarea elevului”.  

        

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5