( Interviu) Kinga Simon, profesorul cu cea mai mare medie la definitivat: Nimic nu este imposibil când îți place ceea ce faci
Sâm, 04/29/2017 - 17:10
Cea mai mare medie la examenul de definitivat, 9,93, a fost obţinută de profesoara de geografie Simon Kinga, de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”.
-Sunteţi absolventă de „Andrei Mureşanu”. Mai apoi, aţi revenit în liceu ca profesor, cum a fost primirea de către profesori, dar şi trecerea de cealaltă parte, a catedrei?
- Am fost elevă la Colegiul Naşional “Andrei Mureșanu” din clasa I până în clasa a XII-a, la secția maghiară, deci pot spune că am fost formată de unii dintre cei mai buni profesori. Am absolvit liceul în 2007, cu media anilor de liceu 9.95 și 9.50 la Examenul de Bacalaureat. După terminarea facultății, în 2013 m-am întors în școală ca și profesor. Pentru mine revenirea în liceu a fost naturală, ca și cum nici nu aș fi plecat. Am fost bucuroasă să constat faptul că majoritatea profesorilor erau încă în școală și îmi păreau neschimbați, iar sala de clasă în care am învățat a rămas la fel. Pe chipul profesorilor mei am citit satisfacție, și am simțit că sunt mândri de mine, dar totodată am sesizat și un fel de regret că nu am ales o meserie mai ”bănoasă”. Trecerea de cealaltă parte a catedrei a fost un lucru neobișnuit pentru mine doar în primele săptămâni, întrucât spre mirarea mea acest rol mi-a venit ca o mănușă.
-De ce aţi ales să urmaţi cariera didactică, şi de ce geografia?
- Nu pot să zic faptul că eu am ales cariera didactică, poate că ea m-a ales pe mine. Am absolvit Facultatea de Știința și Ingineria Mediului la UBB cu gândul să profesez în acest domeniu. În timp ce am urmat cursurile de masterat al aceleiași facultăți am decis să și predau, pentru a-mi câștiga primii bănuți. Conform Centralizatorului, cu această specializare se poate preda geografia. Așa am ajuns să predau geografie la Școala Gimnazială Unguraș, din județul Cluj. Doar că m-am îndrăgostit de această meserie și de copii și ceea ce trebuia să fie o soluție de moment a devenit un început de carieră.
-Care sunt ingredientele ca un profesor să obţină note mari la examenele de perfecţionare?
- După părerea mea cel mai mult contează pregătirea temeinică din timpul anilor de studiu precum și experiența de la catedră. Dacă există aceste două elemente, nu este nevoie de pregătire suplimentară pentru aceste examene. Mi s-ar părea absurd să învăț geografie înainte de examen, întrucât am făcut asta la facultate, eventual recapitulez câteva noțiuni din didactica specialității. Mai mult de câteva ore nu am alocat pregătirii pentru examen.
-Cum aţi primit vestea obţinerii celei mai mari note la definitivat pe judeţ?
-Nu m-am așteptat să obțin cea mai mare notă, nici nu a fost scopul meu acesta. Cu toate acestea m-am bucurat foarte mult, este o senzație plăcută să fii primul pe listă. Imediat după ce am rezolvat subiectul și m-am uitat pe barem am realizat că am răspuns corect la toate cerințele. Profesoara mea cea mai dragă din liceu, doamna prof. Hîruța Aurelia, care m-a pregătit ani la rând pentru olimpiadele de la Limba și Literatura Română, mereu mi-a zis să nu predau nici o lucrare până ce nu sunt ferm convinsă că am scris tot ce am știut. Așa am procedat la fiecare examen la care am participat.
-Care este secretul ca un dascăl să îşi apropie elevii?
-Consider că cel mai important este să empatizezi cu ei, să îi înțelegi și sub nici o formă să nu îi subestimezi. Mereu încerc să mă pun în locul lor și să fiu atentă la trăirile și așteptările lor. Poate că și faptul că sunt mai apropiată ca vârstă de ei mă ajută. Un lucru este sigur: dacă elevii constată că un profesor îi îndrăgește și ei vor răspunde cu aceeași monedă. Dacă nu reușești să îi apropii este imposibil să lucrezi cu ei.
-Cum este generaţia actuală de elevi?
-Generația actuală de elevi este foarte diferită de generația mea. Noi am crescut cu sloganul ”învață, ca să ajungi cineva”, dar care din păcate nu mai este valabil pentru ei. Și ei percep discrepanța dintre sistemul de învățământ românesc și societate și sunt din ce în ce mai puțin motivați să învețe. Astfel, este foarte greu pentru profesori să respecte programa școlară și să lucreze cu elevii. Dar nimic nu este imposibil atunci când îți place ceea ce faci.
-Felicitări şi mult succes mai departe.
Citiţi şi:
- Bistriţa-Năsăud, cel mai mare procent de promovare la definitivat. Simon Kinga, 9.93, cea mai mare medie din judeţ! În top, Grigore Leonte şi Letiţia Scridon
- (Video) Aşa da! Dascălul de 10 i-a bucurat pe copii într-o oră de sport cu totul inedită. Hai afară la zăpadă!
- De la Şcoala Generală Patru Fraţi
- Băiatul de 10 al judeţului: Munca şi credinţa sunt calea spre succes
- Cristina Rusu, nominalizată la,,Liga profesorilor excepţionali". Daţi un vot pentru performanţa bistriţencei!
Meniu principal
Ultimele stiri
Sâm, 08:42
Andrei Marga: Ce înseamnă proeuropean? Cultura
Revista „UZP”, publicație editată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România ( UZPR ),...
Comentarii
Alina M. -
Sâm, 13:15
Domnule profesor ,cu stima si respect citesc tot ceea ce scrieti.
Sarbatori binecuvantate dv si...
prof. Vasile Găurean -
Lun, 21:40
Este o mică bijuterie narativă relatarea dumneavoastră, domnule IRZ ! Cititorii au aflat ce flori...
cititor -
Lun, 19:59
Cândva fotbaliștii de la Gloria mergeau la meciuri duminica îmbarcați într-un camion fără prelată,...
Balan Marius- Horea-ecologist -
Lun, 09:57
Macar numele marelui poet sa nu-l engleziti bai neamule !
book stiu bine ce inseamna dar in alt...
Rus Augustin -
Sâm, 19:52
STIMATĂ DOAMNĂ,
Pătrundeți așa de bine în „universul copiilor”, ajutată probabil de statutul...
Aniversări
Sincere urări de sănătate şi bucurii, putere de muncă și proiecte profesionale și personale reușite îi dorim, în ceas aniversar, doamnei prof.
Cu ocazia zilei de naştere, urăm dnei MARIA OLTEANU, poet, multă sănătate, fericire şi bucurii.
La mulţi ani!
Redacţia „Răsunetul”
În ceas aniversar, urăm dlui ILIE MUŞINĂ, viceprimar al comunei Ilva Mică, multă sănătate şi mult succes în toate proiectele pe care le întreprindeți...
Adaugă comentariu nou