ÎNTR-O ZI VOI LUA PREMIUL NOBEL
În anul în care nu se acordă Premiul Nobel pentru literatură, ca acum, în 2018, fiecare dintre scriitori, într-un moment feeric, de reverie, visează că putea fi al lui. Un an întreg, scriitori din lumea toată ( cât reprezintă ei din procentul oamenilor Planetei ), se gândesc la premiul ce l-ar fi putut lua, merita, la listele pe care ar fi stat, dacă-i propunea cineva, la norocul de-a fi aleși, cunoscuți, citiți. Câtă speranță! Scenarii după scenarii, un bulgăre de zăpadă tot mai rotund, rostogolindu-se peste biblioteci, librării. Ca la loto, după ce ți-ai cumpărat un bilet. Până la extragere, trăiești mirajul că ai deveni peste noapte cel mai bogat,... din cât ai fost.
Dacă în urma unui scandal, se retrage acordarea Premiului, atunci toate scandalurile să stopeze orice recompensă. După modelul Nobel. În lumea cinematografică, un protest asemănător s-a finalizat cu vestimentație în negru, ca o formă de a atrage atenția. Și dacă tot e într-o criză de imagine forul ce desemnează, an de an, râvnitul Premiu, numai Premiul pentru Literatură nu se acordă? Cu ce a greșit nobila artă să fie astfel ”pedepsită”? Sau și pacea, sau și medicina sunt în aceeași situație?...
Scriitori de la noi, care se tot regăsesc pe lista lungă, pe lista scurtă a Nobel-ului, de câțiva ani încoace, se pot relaxa liniștiți de la emoții, să mai ia o pauză... de creație. Să mai viseze în voie. Și cu ei, toți scriitorii. Care, ipotetic, utopic, idealist, anul acesta ar fi reușit să fie câștigători, învingători.
Un profesor îi sfătuia pe studenții lui să investească în pământ. Nu în cel în care vom merge cu toții, în teren! Ideea de a cumpăra o bucată de pământ acum și a o vinde la pensie, peste douăzeci, patruzeci de ani, ar fi cea mai bună alegere de a economisi, de a avea o bătrânețe liniștită. Se spune că în viață sunt două opțiuni: ori ești tânăr, ori ești bogat. Exemplul insulei Manhattan, cumpărată acum vreo patru sute de ani, ar ajunge să coste o grămadă de bani, calculându-se în timp dobânzi și alte costuri. Cum ar fi ca Nobel-ul din 2018, neacordat pentru literatură, să rămână acolo, să nu se atingă nimeni de el, ca un document în alb, ca o certitudine pentru fiecare aspirant, că într-o bună zi, ar fi proprietar. Proprietar de ... Nobel.
În condițiile acestea, și eu voi lua într-o zi Premiul Nobel. Când el nu se va acorda...
Citiţi şi:
- ANI DE NOBEL
- Poetul Adonis (Franța), invitat de onoare a Festivalului Internațional de Carte Transilvania.
- La „Casa cu Lei”, deschiderea Festivalului Internaţional de Literatură şi Teatru „Liviu Rebreanu”
- Scandalul Nobel pentru Literatură-2016 şi masă caldă pentru elevi în România
- Întâlnire de excepţie cu unul dintre cei mai mari scriitori ai momentului – Antonio Lobo Antunes
Comentarii
Greșit! Cum să optezi pentru tinerețe? N-ai cum. Doar în basme. Tinerețea este o felie din pepenele-viață. Opțiunile ce le poți avea sunt, de fapt, mai multe: sărac ori bogat, anonim sau celebru, lichea sau... sfânt. Deși bogăția și celebritatea merg uneori mână în mână. Sau bogăția și lichelismul. Nu e, oare, lumea construită pe dualitate?
Adaugă comentariu nou