Ioan Oltean: PDL susţine comasarea alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul Ioan Oltean, consideră că nu există nici un suport legal pentru comasarea alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare în 2014, singura „portiţă” fiind demisia/demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
„Ei ştiu că nu există nici un suport constituţional, nici un temei legal pentru a realiza această comasare, cu atât mai mult cu cât Curtea Constituţională anul trecut a declarat ca fiind neconstituţională comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare”, a declarat liderul PDL BN, în cadrul unei conferinţe de presă.
Deputatul Ioan Oltean a explicat, cu Constituţia în mână, că mandatul preşedintelui României este de 5 ani, nu poate fi întrerupt, ci doar prelungit în caz de război sau catastrofă naturală. În lipsa unei prevederi constituţionale, comasarea alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare ar fi posibilă doar prin demisia preşedintelui. Deputatul bistriţean a menţionat că cele două tipuri de scrutinuri sunt diferite şi ca tematică, una bazată pe realităţile naţionale, iar cealaltă în context european. Una peste alta, această temă a comasării alegerilor în 2014 a fost creată artificial de premierul Ponta pentru a distrage atenţia populaţiei de la alte probleme majore.
În schimb, opinează Ioan Oltean, alegerile prezidenţiale ar putea fi suprapuse cu cele parlamentare, dacă s-ar ajunge la un consens politic, în sensul demisiei în grup a parlamentarilor şi reducerii la 300 a numărului acestora.
„Există însă posibilitatea comasării alegerilor prezidenţiale cu alegeri parlamentare, în situaţia în care preşedintele ar demisiona, şi Parlamentul ar demisiona. Cred că este o chestiune care poate fi luată în discuţie. Pentru asta e nevoie de un act normativ care vizează alegerile pentru Parlamentul României, agreat de toate forţele politice, adoptat rapid, consensul forţelor politice că actualul număr de parlamentari este o povară pentru România şi subscrierea la demisia tuturor celor 588 parlamentari şi evident alegerea unui Parlament de 300 de parlamentari, aşa cum poporul a hotărât în urma referendumului”, a argumentat Oltean.
Liderul democrat-liberal a subliniat că există premise pentru a pune în aplicare dorinţa actualei Puteri, iar „majoritatea copleşitoare” pe care o are în Parlament ar putea conduce la adoptarea de urgenţă a actului normativ.
„Eu asigur puterea că PDL subscrie în totalitate unui asemenea demers politic. Un parlament de 300 parlamentari, demisie şi alegeri. În această situaţie, şi preşedintele Traian Băsescu a spus-o foarte clar că este dispus să demisioneze”, a adăugat Ioan Oltean.
În context, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că nu se poate vorbi despre parlamentari de 50%+1 sau de parlamentari de „mâna a doua”, „intraţi pe uşa din dos”, pentru că toţi au fost aleşi în baza aceleiaşi legi. Mai mult, Oltean a criticat declaraţie lui Valeriu Zgonea, care sugera celor care nu şi-au „închis” colegiul să îşi dea demisia. „Nu este exclusă nici varianta ca peste 30% care nu sunt legitimi sau care au intrat pe uşa din dos, cum spun ei, să plece şi să lăsăm Marea Adunare Naţională să-şi exercite Puterea”, a concluzionat parlamentarul bistriţean.
Citiţi şi:
- Ioan Ţintean (PNL): UDMR acceptă să meargă mai departe alături de PDL doar pentru a-şi păstra avantajele
- Ioan Oltean, despre referendum: „Este o propunere şocantă”
- Ioan Ţintean: USL respinge orice formă de încercare de a amâna alegerile locale
- Cum votăm la alegerile comasate?
- Ioan Oltean: 100% vom avea alegeri în noiembrie 2012
Comentarii
Ceea ce sustine domnul presedinte Basescu, mi se pare corect, adica in tara asta, sa existe doar o singura camera parlamentara si cu un numar redus ( de 300 deocamdata... ) si Republica sa fie de tip prezidentiala, alegerile pentru cele doua institutii ( parlament si presedinte...) sa fie simultan, in aceiasi zi, deodata... pe aceiasi perioada de timp.
Eu as merge mai departe si as propune ca in Parlamentul Romaniei, sa nu fie decat cel mut 3 parlamentari de fiecare judet ( in total, nu mai multi de 150... ) ca-s suficienti. Oricum, Parlamentul lucreaza in comisii de specialitate, din care nu fac parte toti parlamentarii... si actualmente... "ceilalti"... doar stau si dorm in scaune pe banii publici , voteaza la doua sau trei maini , lipsesc de la serviciu, umbla alandala... si se tin de tot felul de matrapazlacuri...
Cel mai "ideal" ar fi ca presedintele tarii, sa fie ales de Parlamentul Romaniei, care la randul sau sa fie ales de "popor"... pe cale democratica prin alegeri libere, Parlamentul avand puterea deplina asupra tuturor institutiilor statului, CSJ si CCR... sa aiba doar un rol consultativ . Cred ca asta ar fi varianta cea mai favorabila romanilor.
Adaugă comentariu nou