Ioan Ţintean (preşedinte ALDE B-N): Până în septembrie, trebuie resemnate protocoalele judeţene de colaborare cu PSD
Preşedintele ALDE Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, a anunţat că până în luna septembrie vor trebui semnate protocoalele de cooperare la nivel judeţean între ALDE şi PSD, dar şi modul în care cele două partide vor candida la alegerile prezidenţiale, candidat comun sau separat.
„În septembrie, când se porneşte morişca cu adevărat pentru campania la prezidenţiale, noi vom şti două lucruri: cine candidează şi de la ce partid. Ştiţi cu toţii că suntem în perioada de negocieri cu privire la candidat comun sau candidat separat, care se va lămuri după Congresul PSD. După aceea, fiecare partid va avea politica lui de promovare a unui candidat. Călin Popescu Tăriceanu a spus că „intenţionez să candidez, dar încă nu v-am spus că voi candida”. Al doilea lucru, dacă vom candida fiecare separat, fiecare vom promova politica noastră, asta înseamnă că trebuie să fim prezenţi şi în judeţe. Ca să fiu prezent în judeţe, să ştie lumea că şi Mureş, şi în Alba sunt la guvernare, trebuie să am un protocol prin care mă întâlnesc o dată sau de două ori pe lună cu conducerea ALDE de acolo. Nu doreşte, depun hârtie la conducerea ALDE şi spun că în judeţul X a refuzat omologul meu să ne întâlnim. Dacă se întâmplă să fie şi într-un judeţ şi în altul, nu cred că domnul Tăriceanu va sta singur şi va spune că are protocol naţional şi nu-l interesează. Dacă nu mai poţi colabora, nu e corect să te retragi de la guvernare? Până în septembrie lucrurile se vor lămuri pe cele două paliere, după aceea vom vedea ce vom face. Este posibil ca, dacă se va întâmpla să nu semnăm protocoale, la un moment dat să ne retragem, dar nu în septembrie”, a declarat Ioan Ţintean, în cadrul unei conferinţe de presă.
Ioan Ţintean a menţionat că îşi doreşte ca modul de colaborare de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în care toate iniţiativele şi proiectele sunt discutate în alianţă înainte de dezbaterea în plen, să fie valabil în toate judeţele. Potrivit acestuia, la nivel judeţean ar trebui să se discute mai multe aspecte ce ţin de programul de guvernare, precum şomajul, sănătatea, extindere reţele de gaz, de apă etc.
„Nu poţi să spui că eşti la guvernare doar pentru că votezi. Noi avem 6,20% în Parlamentul României şi se vede că acest procent ţine echilibrul guvernării. Până la urmă, o ţară trebuie să fie guvernată. Nu putem spune că pe noi ne doreşte poporul, dar noi nu dorim poporul, nu dorim să ne implicăm, ca să nu ne erodăm. (...) Cu 6,20% menţii echilbrul în guvernare, că o fi o guvernare bună, că o fi rea, vom vedea în 2020, ne asumăm. Tu trebuie să dai salarii zi de zi, să ai medicamente plătite în spitale, să funcţioneze lucrurile...”, a spus Ioan Ţintean.
În context, liderul ALDE a menţionat că rezultatele obţinute la alegerile europarlamentare i-au dat de gândit, Bistriţa-Năsăud, cu 4,78%, înscriindu-se în trendul celor 16 judeţe din Transilvania care nu au trecut pragul electoral. Ioan Ţintean a precizat că s-a creat un curent anti Tăriceanu, văzut „ca om al lui Dragnea” care s-a opus referendumului, dar scorul electoral are legătură şi cu mobilizarea colegilor din Bistriţa-Năsăud, pe de o parte unii care s-au implicat dar nu au avut rezultate, iar alţii, care au stat pe margine, pentru aceştia fiind propuse măsuri în perioada următoare.
Citiţi şi:
- Ioan Ţintean: Nu cred că PSD nu-şi va pune candidat la prezidenţiale, dar Tăriceanu trebuie să salveze onoarea partidului
- Ioan Ţintean: Vom merge pe liste separate atât la alegerile din 2019 cât şi la cele din 2020
- Ştefan Sângeorzan, candidat ALDE la Feldru: Voi lupta pentru ca Ţintean să fie noul preşedinte al Consiliului Judeţean
- Ioan Moniţa (preşedinte ALDE BN): Intrarea în Opoziţie, cea mai bună variantă. Sorin Roşu Mareş demisionează din funcţia de secretar de stat la Agricultură
- Ioan Monița- președinte interimar ALDE BN: Am acceptat această funcţie pentru că este momentul să se audă şi vocea primarilor la nivel central
Comentarii
ALDE n-a inteles nimic după rezultatele catastrofale inregistrate la alegerile europarlamentare din 26 mai, unde la nivel national n-au reusit să treacă pragul electoral, iar in judetul Bistriţa-Năsăud, au realizat doar 4,78%. Scorul inregistrat la alegerile europarlamentare trebuie interpretat ca un rezultat politic, dat fiind faptul că la acest tip de scrutin au fost votate liste de candidati propuse de partide. Chiar dacă au candidat separat, cei din ALDE au fost perceputi de electorat ca făcand parte din barca PSD, ceea ce i-a tras in jos. Din păcate, ALDE nu a inteles că alianta cu PSD este dăunătoare pentru ei, desi la fel s-a intamplat si in 2014, cu PNL, cand partidul condus atunci de Crin Antonescu era in alianta numită USL. Atunci nu exista ALDE, iar PNL a obtinut la europarlamentare un scor de sub 15%, comparativ cu tinta avută de minim 20%. Un vechi proverb spune ca “inteleptul invata din greselile altora, desteptul invata din greselile proprii, iar prostul nu invata niciodata.” Se pare că ALDE nu a invătat nimic din moment ce partidul lor practic nu mai există, iar ei se mai gandesc la protocoale de colaborare cu PSD.
Adaugă comentariu nou